Demo Routeplanner Melkvee op Agriflanders
Routeplanner is een beslissingstool die melkveehouders helpt om beredeneerd beslissingen te nemen op hun bedrijf. Op Agriflanders wordt de tool en de mogelijkheden die deze biedt, voorgesteld. Je hoort ervaringen van melkveehouders en krijgt de kans om een individueel gesprek aan te gaan.
Praktisch?
- Wanneer? 16 januari 10u - 12u
- Waar? Agriflanders, Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent - zaal Flex 3
- Voor wie? Melkveehouders
Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via onderstaande knop.
Over de tool
Routeplanner Melkvee biedt inzichten in de verbondenheid van de verschillende processen van een melkveebedrijf en het overeenkomstig economisch plaatje. Het is een tool die de economische impact van tal van mogelijke wijzigingen binnen het bedrijf kan doorrekenen, zoals: PAS maatregelen, wijziging van de schaalgrootte, aangepaste rantsoenen en invullingen van het areaal, aankoop van ruwvoeders of seizoenpacht, omschakeling naar bio, diverse investeringen (bijvoorbeeld: melkrobot, stal, melkinstallatie), eigen versus externe opfok van jongvee, overname van het bedrijf door dochter/zoon, ...
Eerst worden de bedrijfsspecifieke cijfers verzameld. In tweede instantie berekent de tool het economisch effect van diverse opties/scenario’s die interessant kunnen zijn voor het bedrijf. Deze scenario’s kunnen met elkaar vergeleken worden. Er kunnen grafieken gegenereerd worden die bijvoorbeeld het effect van een veranderende melkprijs op het saldo weergeven. Daarnaast wordt er ook geduid onder welke omstandigheden dergelijke keuzes economisch aangewezen blijven.
Routeplanner Melkvee opent de blik van de melkveehouder voor diverse pistes en laat toe om een keuze te maken die het best past bij de bedrijfsleider en het bedrijf. Deze keuze is voor elke melkveehouder anders.
Quote van een melkveehouder: “Het toepassen van de Routeplanner Melkvee opende mijn ogen over wat de impact kan zijn van een bepaalde keuze op de noodzaak aan ruwvoer, mestafzet en arbeid.”
De tool is een resultaat van een VLAIO-LA traject.
Programma
- 10u - 11u | Demonstratie tool Routeplanner Melkvee en ervaringen van melkveehouders
- 11u - 12u | Mogelijkheid tot individueel gesprek met een van de aanwezige adviseurs

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.