De markt: granen
Grote volatiliteit op de graanmarkt
De voorbije weken was er een grote prijsvolatiliteit op de graanmarkt. De invoerheffingen die Trump instelde voor verschillende producten had eerder een negatief effect op de prijzen van graan en soja. Zeker de tegenmaatregelen die China daaropvolgend instelde duwden de prijzen naar beneden. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten kwam er druk op de prijzen omdat Amerikaans graan zijn weg moet vinden buiten China. Verder blijken de weersomstandigheden in de voornaamste graanproducerende landen gunstig, waardoor er voor het nieuwe verkoopseizoen geen verdere steun aan de prijsontwikkeling wordt geboden. Globaal blijven de prijzen zodoende ter plaatse trappelen en bij de tarweprijs stellen we vast dat deze zelfs nog gedaald is. Verder is de Franse markt nog steeds op zoek is naar exportmogelijkheden richting derde landen en dit voor het einde van de huidige graancampagne. De gedaalde waarde van de dollar tegenover de euro vormt eveneens een belemmering voor het concurrentievermogen van de Europese export. Onder meer Amerikaanse tarwe is daardoor competitiever geworden op de exportmarkten.
Naast druk op de graanprijzen zijn er ook de lagere sojabonennoteringen door de verslechterende handelsbetrekkingen tussen de VS en China, dat inmiddels dus ook vergeldingsmaatregelen heeft genomen tegen producten uit de VS. Ook de dalende olieprijzen en het ruime aanbod van sojabonen voor export – nu de oogst in Brazilië bijna afgerond is – drukten de noteringen. Tevens zijn er signalen dat telers in de VS overwegen een deel van hun areaal aan te wenden voor de teelt van sojabonen vanwege de lastige omstandigheden bij de inzaai van maïs. De vraag naar sojabonen uit Brazilië nam sterker toe dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar en in het seizoen 2025/26 werd al 21,1 miljoen ton uitgevoerd (+10% ten opzichte van vorig seizoen).
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
