Johan Pattyn en Anne-Marie

"Coöperaties ontzorgen zowel klant als vennoot"

In het internationaal jaar van de coöperaties brengen we deze unieke ondernemingsvorm onder de aandacht. We gingen in gesprek met Johan Pattyn, voorzitter van Vlaams Hoeverund. 

We zakken af naar Ardooie waar Johan Pattyn tot vorig jaar aardbeien teelde, maar zich nu focust op zijn rundvee. Op het einde van het gesprek vat hij het bestaansrecht van een coöperatie samen: “Ze ontzorgen hun klanten en ontzorgen hun vennoten.” Een uitspraak om te onthouden. 
Vlaams Hoeverund cv werd in 2019 opgericht vanuit het voelbaar ongenoegen in onze sectorvakgroep Rundvee. Door de veehandelaars gaan veehouders te weinig in gesprek met de afnemers en missen ze zo voeling met wat de eindklant vraagt. Tegelijk is er door de tussenhandel weinig contact tussen de veehouders onderling. Redenen genoeg om de keten korter te maken. 
Vlaams Hoeverund gaat in dialoog met de afnemers en weet welk vlees zij zoeken. Tegelijk verenigt de coöperatie een honderdtal Vlaamse rundveehouders en weet men zo wat er bij hen leeft. 
Door afspraken rond transport, slachten, kwaliteit, duurzaamheidsmaatregelen zoals dierenwelzijn en koolstofopslag weet Vlaams Hoeverund meerwaarde uit de markt te halen en de prijzen doorheen het jaar te stabiliseren. Dankzij samenaankopen van sperma, melkpoeder, mineralen, kuilfolie, zaaizaden en koeborstels weet men bovendien de kosten voor de individuele landbouwbedrijven te drukken.

Sterke speler op de markt

Om een sterke speler te zijn op de markt moet je genoeg aanbod hebben. Door zich te verenigen staan de individuele vennoten-rundveehouders sterker dan alleen. Vlaams Hoeverund heeft het jaar rond een voldoende groot aanbod van het type runderen dat de afnemers vragen. In overleg met die afnemers bereidt de coöperatie de vennoten voor op wat die afnemers in de toekomst zullen vragen. Dat betekent dat je als coöperant zicht hebt op de gevraagde bijsturing in je bedrijfsvoering. 
Vlaams Hoeverund wil zijn leden ook helpen bij de duurzaamheidsrapportering waar elke afnemer met de implementatie van nieuwe reglementering naar begint te vragen. Als coöperatie zorg je voor het levenslang leren van je vennoten. “Wil je verandering, dan moet je opleiding voorzien”, onderlijnt Johan. “Zo been je niet alleen bij, maar kan je voorop lopen, en zo kan je je je onderscheiden op de markt.”

Uitdagingen van de coöperatie

Vlaams Hoeverund kreeg als erkende producentenorganisatie de eerste vijf jaar opstartsteun vanuit de overheid. “Dankzij de opstartsteun konden we volledig vrij afnemers zoeken die ons project genegen waren”, benadrukt Johan. De opstartsteun maakte het mogelijk om uit de startblokken te raken. Na het vinden van genoeg vennoten, en dus ook startkapitaal, het schrijven van statuten, het oprichten van de vennootschap ligt dé uitdaging van een startende coöperatie in het uitvoeren van zowel bestuurlijke als operationele taken. “Zelden heeft een coöperatie in het begin van haar werking genoeg kapitaal om direct personeel in dienst te nemen. Bestuurders zetten zich dubbel in”, aldus Pattyn.
Johan kent het verschil tussen grote (met personeel) en kleine (zonder personeel) coöperaties. Hij was jarenlang lid van de raad van bestuur van REO Veiling. Die bestaat in hoofdzaak uit tuinders. Naast de raad van bestuur is er een directieteam en een ruime personeelsploeg die instaan voor al het operationele zoals verkoop, marketing, personeelszaken en ledenwerking. In een grote coöperatie word je als bestuur(der) dus ondersteund door mensen met knowhow in hun domein. In een kleine coöperatie zonder personeel moet die kennis en kunde bij de boerenbestuurders zelf zitten. 
Dé uitdaging voor Vlaams Hoeverund is dus tweeledig: zorgen dat er bestuurders zijn met genoeg expertise en die zich willen en kunnen inzetten voor het algemeen belang van de coöperatie. Het zijn boeren die naast hun eigen landbouwbedrijf ook de vennootschap draaiende houden. Ze zorgen voor het operationele luik van de coöperatie. 
Daarnaast moeten die boerenbestuurders ook op lange termijn kunnen denken. Een gedeelde visie helpt om samen te beslissen welke richting je uitgaat, wat je vastpakt en wat je laat voorbijgaan, met wie je wel of net niet in zee gaat, zowel wat nieuwe vennoten betreft als wat afnemers betreft.

Gezocht: boer-bestuurder-werkkracht

Driejaarlijks wordt de helft van de raad van bestuur opnieuw samengesteld. Zowel nieuwe als zittende bestuurders kunnen zich kandidaat stellen voor een termijn van zes jaar. Er nadert een bestuurswissel en dus gaat het huidige bestuur op zoek naar potentiële kandidaten. Om de rol van het volgend bestuur draaglijker te maken, zetten ze nog altijd in op groei. Meer omzet maakt het immers mogelijk om operationele taken uit te besteden en bestuurders te ontlasten. Alles wijst erop dat er een vraagmarkt komt voor rundvee, een ideaal moment om het aantal verkochte dieren op te krikken. Zo bepaalt de evolutie van de markt ook de evolutie van de coöperatie. 

Blik vooruit

Hoewel Vlaams Hoeverund vasthoudt aan haar uitgangspunt kijkt de coöperatie zeker ook vooruit. Ze blijft inzetten op een beter inkomen voor de vennoten door een efficiëntere keten van duurzaam rundvlees, van boer tot bord. Ook houdt men vast aan het feit dat enkel gesloten rundveebedrijven vennoot kunnen worden. Dit helpt om zich te onderscheiden op de markt. Maar waar de coöperatie opgericht werd door rundveehouders die vooral witblauw kweken, staat de coöperatie open voor andere kansen op de markt. Ook heeft men oog voor innovatie. Zo zoekt de cv partnerschap in een aantal toekomstgerichte projecten. Het doel is om een gezond stuk vlees te blijven aanbieden met minimale druk op de omgeving. “Vandaag sturen emissies, dierenwelzijn, bodemkwaliteit en biodiversiteit innovatie aan. Zonder twijfel liggen de prioriteiten over tien jaar anders”, weet Johan. “Vlaams Hoeverund heeft de ambitie om ook dan nog een sturende partner te zijn.”

Kom naar de vorming coöperatief ondernemen

Wil je meer leren over coöperatief ondernemen, zoek je graag mee naar oplossingen voor wat niet werkt of help je graag mee in kaart brengen wat de gedeelde noden of opportuniteiten zijn voor onze deelsectoren in de land- en tuinbouw? Dan ben je welkom op de vorming ‘Coöperatief ondernemen: ouderwets of trendy?’ Telkens om 20 uur in het provinciaal kantoor van Boerenbond. Inschrijven via www.boerenbond.be/vorming of vorming@boerenbond.be.

  • 17 februari | Geel
  • 19 februari | Leuven
  • 26 februari | Roeselare
  • 10 maart | Sint-Denijs-Westrem
  • 13 maart | Genk
Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen