Check zeker deze deadlines
Het lengen van de dagen betekent dat het weer tijd is voor een aantal aangiftes. Ook dit jaar zijn er weer enkele data om in de gaten te houden.
Mestbank
Fouten in mestafzetdocumenten van 2024 kan je tot 1 maart wijzigen via het Mestbankloket. De tegenpartij moet deze dan nog digitaal ondertekenen op zijn eigen loket en kan dat doen tot 15 maart. Breng dit zeker tijdig in orde. Zo kan je een correcte balans laten bij je Mestbankaangifte van productiejaar 2024. Deze Mestbankaangifte moet gebeuren tegen 15 maart. Op zich is deze niet gewijzigd. Met het oog op het nieuwe bemestingsseizoen volgens de nieuwe regels van MAP 7 kan je op het overzicht van je bemestingsnormen van vorig jaar reeds het nieuwe gebiedstype terugvinden. Dit kan nuttig zijn wanneer je al een vroege bemesting wil uitvoeren en je nog niet beschikt over een nieuwe bemestingsprognose voor 2025. Er is immers terug een daling van bepaalde bemestingsnormen ingevoerd.
Vergoeding vervroegde nulbemesting
Voor gronden in een groene bestemming met overdruk SBZ-H-gebied kan je een vergoeding aanvragen om versneld in de nulbemesting te stappen. Indien je in 2024 al nulbemesting hebt toegepast, kan je deze aanvraag doen tot 15 maart. Wil je ze later laten ingaan, dan heb je meer tijd. Betrokkenen hebben hierover recent een schrijven van de VLM ontvangen met meer info over de betrokken percelen en de aanvraag.
Wateraangifte
Tegen 14 maart dient je wateraangifte als grootverbruiker opgemaakt te worden. Ook hier is er niets wezenlijks veranderd aan de aangifte zelf. Hou wel rekening met enkele nieuwigheden voor 2025: zo is het vanaf dit jaar verplicht om een register bij te houden van de begin- en eindmeterstanden van je grondwaterwinningen. Tussentijdse meterstanden moeten elke drie maanden worden genoteerd. Bij een mobiele pomp is een logboek al langer verplicht. Vanaf april dit jaar is een debietmeter nodig op alle grondwaterputten vanaf 150 m³/jaar, in plaats vanaf 500 m³/jaar.
Btw-listing
Ook dit jaar dient de btw-klantenlisting tegen 31 maart te worden ingediend. Je ontvangt hiervangeen kennisgeving. Vergeet de aangifte dus niet in orde te brengen via de webtoepassing Intervat. Laattijdigheid levert al snel een boete op.
Aanvraag vrijstelling stikstofmaatregeling rundvee of bio
Als je bedrijf voldoende klein is (122 zoogkoeien, 38 melkkoeien of 148 vleeskalveren) en weinig invloed heeft op nabijgelegen natuur (bepaald in je impactscore) kan je een vrijstelling aanvragen zodat je geen emissieverlagende maatregelen hoeft te nemen tegen eind 2025 en 2030. De deadline voor deze aanvraag is 31 maart. Weet je niet of je aan de voorwaarden voldoet (zie ook artikel van 6 februari), neem dan tijdig contact op met ons om de mogelijkheden te bekijken.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.