Borrelende ideeën voor een Leaderproject
Borrelen er in jouw hoofd ook enkele of één leuk idee of droom, maar weet je niet hoe je hier concreet mee aan de slag kan? Vind je geen financiële middelen of ben je op zoek naar partners om het tot uitvoering te brengen? Wie weet past jouw idee wel in een Leaderproject.
Wat is Leader?
Leader is een Europees subsidieprogramma dat het platteland wil versterken via samenwerking. In Vlaanderen worden verschillende gebieden afgebakend waarbinnen je een project kan indienen. Voor elk gebied wordt er samen met een lokale actiegroep (LAG) een LOS (lokale ontwikkelingsstrategie) opgesteld. Binnen de lokale actiegroep zitten allerlei vertegenwoordigers van het platteland. Denk maar aan de betrokken gemeentes, enkele geïnteresseerde burgers of afvaardigingen van stakeholders zoals Boerenbond. In een LOS omschrijft deze groep waaraan ze willen werken binnen deze projectoproeptermijn en binnen dit gebied. De meeste doelstellingen gaan over het verbinden en versterken van platteland, maar per gebied legt men andere accenten.
Leadergebieden in Antwerpen
In de provincie Antwerpen zijn er drie gebieden. Leader Kempen Oost, Leader MarkAante Kempen+ en Leader Kempen Zuid. (zie kaartje).
Elk gebied heeft een Leader-coördinator. Bij hem of haar kan je terecht voor stap één van jouw idee. Neem contact op met de coördinator van jouw gebied en informeer al eens of het een haalbaar idee zou kunnen zijn binnen het werkingsgebied.
• Kempen Oost: Kim Van Breda, 014 25 97 59, kim.vanbreda@rurant.be
• MarkAante Kempen+: Lotte ten Voorde, 014 25 97 69, liselotte.tenvoorde@rurant.be
• Kempen Zuid: Miel Gilis, 014 25 97 62, miel.gilis@rurant.be
Ga vooral uit van ‘dromen is fantastisch’ en daarin is alles mogelijk. Pas in volgende fase wordt er gekeken of jouw droom ook een realistisch idee is.
Stap twee, wanneer de coördinator jouw idee ziet werken, ga samen op zoek naar mogelijke partners en lees de LOS van het bijbehorend gebied. Zodat je jouw idee kan uitwerken binnen de juiste doelstellingen en indicatoren.
Stap drie is je projectidee aanmelden. Er zijn twee ‘soorten’ projecten die kunnen aangemeld worden: microprojecten en reguliere projecten. Microprojecten moesten uiterlijk op 24 februari zijn ingediend. Reguliere projecten zijn grotere projecten (projectkost vanaf 12.000 euro). Hoeveel middelen daarvoor ter beschikking gesteld worden is, beslist de LAG.
Een regulier project indienen kan tot uiterlijk 31 maart om 12 uur ‘s middags. Voor het aanmelden van een regulier project is een overleg met de coördinator een verplichte stap. Hij of zij bekijkt of het project al dan niet in aanmerking komt voor goedkeuring in een latere fase.
Voor de juiste formulieren kan je terecht op onderstaande website.
Borrelende ideeën laten groeien
Daarna is het ‘aan de slag’ en is het de bedoeling dat je jouw project komt presenteren aan de LAG. Daar krijg je feedback en wordt je project al dan niet goedgekeurd. Een laatste stap is dan om het borrelende idee te laten groeien in een echt uitgevoerd project.
Mocht je toch nog niet zeker zijn van jouw droom of idee, neem dan contact op met een regioconsulent van Boerenbond of je consulent van Landelijke Gilden.
alle info en formulieren via www.leaderprovincieantwerpen.be

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.