Bioveiligheid opschalen, nu vogelgriepseizoen is gestart
De herfst is volop in het land en dit is ook het moment dat de trekvogels hun overwinteringsgebieden beginnen op te zoeken. Het FAVV laat weten dat het vogelgriepseizoen 2024-2025 ondertussen ook op gang is gekomen. Zo zijn in de afgelopen weken aan onze kust de eerste nieuwe besmettingen vastgesteld bij wilde vogels. Zoals de kaarten uit het Europese meldingssysteem ADIS (zie verder) aantonen, zijn er ook langs de migratieroutes, die ons land passeren, in de afgelopen maand al ettelijke besmettingen gevonden, zowel bij wilde vogels als op pluimveehouderijen, onder meer in Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Het is de verwachting dat de infectiedruk de komende weken stelselmatig zal toenemen. Door de slechter wordende weersomstandigheden in het noorden van Europa zullen meer en meer trekvogels zuidwaarts migreren. Het is dan ook niet te voorspellen hoe hoog precies de infectiedruk rond onze pluimveehouderijen daardoor zal zijn. Alleszins maken de weersomstandigheden in de herfst (koele temperaturen, vochtig en mistig weer) dat vogelgriepvirussen langer in het milieu overleven en dat het risico op insleep in de stallen toeneemt.
Het FAVV roept dan ook op om de bioveiligheid op en rond de pluimveehouderijen opnieuw op scherp te stellen en alle nodige preventieve maatregelen om insleep te voorkomen strikt toe te passen. Bioveiligheid is maar zo sterk als de zwakste schakel op het bedrijf. Het FAVV trekt in dat verband de aandacht op het invullen van de verplichte jaarlijkse bioveiligheidsenquête: https://www.static.favv.be/newsletters-vt-da/newsletter479_nl.asp. De pluimveehouder moet de bedrijfsdierenarts vragen om nog dit voor het jaareinde te laten invullen.
Het FAVV bekijkt op dit ogenblik of de algemene preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw moeten worden opgeschaald. Zo wordt er mede op onze vraag geëvalueerd of het ophokken van vogels op pluimveebedrijven en bij handelaars op korte termijn opnieuw moet worden ingesteld en of de uitlaadregeling opnieuw moet worden verstrengd.
Alle relevante informatie is nog steeds terug te vinden op de website van het FAVV.
Kaart 1. Vogelgriepbesmettingen pluimvee (rode stippen) en gehouden vogels (blauwe stippen)
Kaart 2. Vogelgriepbesmettingen wilde vogels

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.