Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.
Verplichte bijdragen voor de sector schapen, geiten en hertachtigen blijft behouden
Toen op 23 oktober 2024 werd besloten om vaccinatie tegen blauwtong, serotype 3 en 8, verplicht te stellen voor schapen, werd ook aangekondigd dat de sector kleine herkauwers in 2025 zou worden vrijgesteld van bijdragen. Deze vrijstelling van bijdragen was gekoppeld aan het ontbreken van een budget om veehouders financieel te ondersteunen.
Intussen heeft de regering op 20 december 2024 een federaal budget van 40 miljoen euro vrijgemaakt voor de verplichte vaccinatiecampagne, met een financiële steun van 7 euro (exclusief btw) per gevaccineerd schaap. Aangezien de schapenhouders dus steun ontvangen, blijft de inning van de bijdragen aan het Sanitair Fonds voor 2025 gehandhaafd.
De facturen zullen op 16 mei worden verstuurd.
Hieronder vind je de versturingsdata voor alle sectoren:
- Sector ‘Schapen-Geiten-Herten’: 16 mei 2025
- Sector ‘Pluimvee’: 27 juni 2025
- Sector ‘Runderen’: 31 oktober 2025
- Sector ‘Varkens’: 28 november 2025
Hoe worden de bijdragen berekend?
Schapen-Geiten-Herten. De bijdrage is verschuldigd voor elk beslag met schapen, geiten en herten dat bestaat uit minimaal 6 vrouwelijke dieren van meer dan 6 maanden oud. Het bedrag wordt berekend op basis van de samenstelling van het beslag dat opgegeven werd in de 15 decembertelling van 2024.
Voor de exploitanten die hun inventaris niet op 15 januari 2025 hebben ingediend, wordt het bedrag van de factuur verhoogd met 20% overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 14 maart 2023 betreffende de verplichte bijdragen in de sector schapen-geiten-herten.
Sector Pluimvee. Het bedrag van de bijdrage wordt berekend op basis van de in Sanitel geregistreerde capaciteit en type van activiteit.
Meer info op https://www.health.belgium.be/nl/sector-pluimvee
Runderen. De verplichte bijdragen worden berekend in functie van :
• het sanitaire risico verbonden aan het beslag;
• het aantal en de leeftijd van de dieren die geboren, gehouden en toegevoegd werden aan het beslag tijdens de referentieperiode.
De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in Sanitel voor de referentieperiode die loopt van 1 september 2024 tot 31 augustus 2025.
Varkens. De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:
• de capaciteit van het beslag: aantal fokvarkensplaatsen en het aantal vleesvarkensplaatsen;
• het open of gesloten karakter (een 1-1-relatie wordt beschouwd als een gesloten karakter) van deze plaatsen.
De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in Sanitel voor de referentieperiode die loopt van 1 juli 2024 tot 30 juni 2025.
In geval van stopzetting van de activiteit vestigt de FOD VVVL de aandacht van de bedrijfsleiders op het belang om hun situatie bij DGZ te regulariseren:
• vóór de datum van facturering voor de sector schapen-geiten-herten en pluimvee ;
• vóór het einde van de bovengenoemde referentieperiode voor de sectoren runderen en varkens.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.