Aandachtspunten bij infrastructuurwerken van Fluxys
In het kader van de lopende infrastructuurwerken op de Fluxys-trajecten Zelzate-Kallo en Zeebrugge-Evergem wordt op elk betrokken landbouwperceel een voorafgaande plaatsbeschrijving uitgevoerd. Deze plaatsbeschrijving vormt een essentieel onderdeel van het protocol tussen Fluxys en de landbouworganisaties, waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van de percelen vóór, tijdens en na de werken.
Belang van de plaatsbeschrijving
De plaatsbeschrijving documenteert de toestand van het perceel vóór de start van de werken, met aandacht voor de aanwezige teelt, bodemstructuur, afsluitingen, infrastructuur, drainage en andere relevante elementen.
Neem zo volledig mogelijk de staat van je perceel en eventuele bezorgdheden op. Denk aan wateroverlast, bodemproblemen of ondergrondse leidingen.
Na afloop van de werken voert Fluxys ook een uitgaande plaatsbeschrijving uit. Hierbij worden alle eerder genoteerde elementen vergeleken met de situatie na de werken. Zo wordt objectief bepaald welke schadevergoeding verschuldigd is.
Verzamelaanvraag
Het is ook opletten voor administratieve richtlijnen bij het invullen van de verzamelaanvraag 2025 als je perceel door de werken wordt getroffen.
Afhankelijk van het soort steun of maatregel dat u aanvraagt, gelden er verschillende richtlijnen:
• Betalingsrechten activeren: het perceel hoeft niet gesplitst te worden. Je mag de bestaande teelt aangeven, of code 82 (braak met onderhoud) gebruiken als inzaai niet mogelijk is. Voor blijvend grasland blijf je een grascode 60 gebruiken. Deze situatie wordt als overmacht beschouwd.
• Ecoregeling of agromilieu-klimaatmaatregelen (AMKM) aanvragen: het perceel moet opgesplitst worden in een werfzone (met code ‘TIJD’ in de kolom ‘reden niet-subsidiabel’) en één of meer niet-werfzones. Op de werfzone mag geen maatregel aangevraagd worden, op de niet-werfzone wel, mits voldaan is aan de voorwaarden.
• Lopende AMKM of beheerovereenkomsten: geen opsplitsing vereist, maar wel code ‘TIJD’ in de kolom ‘reden niet-subsidiabel’ op het perceel. De verbintenis loopt door, maar in het jaar van de werken is er geen uitbetaling.
• Blijvend grasland: de BG-status blijft behouden, ook in de werfzone. Het perceel moet wel als grasland in de aanvraag blijven staan. Na de werken moet het gras opnieuw worden ingezaaid.
Belangrijke deadlines:
• Aanpassingen voor ecoregeling/AMKM: vóór 31 mei 2025;
• Wijziging hoofdteelt: vóór 31 augustus 2025.
Nieuw protocol in de maak
Het huidige protocol dateert van 2009 en was aan herziening toe. Er is inmiddels een principeakkoord over een nieuw protocol, waarin ook de vergoedingsbedragen worden aangepast aan de actuele landbouwcontext. Ook de lopende werken zullen onder dit nieuwe kader vallen. Meer duidelijkheid over de precieze bedragen en modaliteiten volgt zodra het nieuwe protocol formeel wordt bekrachtigd, maar landbouwers mogen rekenen op een geactualiseerde compensatie voor de hinder en schade tijdens de werken.
Procedure leidingstraat Zelzate-Kallo
Momenteel is de gehele vergunning voor deze leidingstraat geschorst door een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De werken worden dus gestaakt tot de Raad voor Vergunningsbetwistingen een definitieve uitspraak doet.
Met vragen of specifieke situaties kan je steeds terecht bij je dienstbetoonconsulent.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.