Living Lab Kleine Nete experimenteert met natte teelten
De opstart van het Living Lab Kleine Nete werd op maandag 31 maart ingeluid met enkele keynotesprekers en een panelgesprek waarin diverse actoren uit de regio elkaar ontmoetten om toekomstgerichte oplossingen voor landbouw en natuur te bespreken. Het Living Lab wil een praktijkgerichte omgeving zijn waar geëxperimenteerd kan worden met natte teelten en mogelijke verdienmodellen.
Jeroen De Waegemaeker (ILVO) bracht een verhelderende lezing over de kansen en valkuilen van zogenaamde living labs. Hij benadrukte dat zulke transitieprocessen niet vanzelfsprekend zijn. Ze vragen om een doordachte aanpak waarbij niet alleen ecologische doelen, maar ook de leefbaarheid en toekomstperspectieven van landbouwers centraal moeten staan.
Charter niet ondertekend
Tijdens het panelgesprek werd ook een charter voorgesteld, bedoeld als engagement van de betrokken partijen. Boerenbond ondertekende dit charter niet. Dit besluit is niet enkel gebaseerd op onze inhoudelijke bezorgdheden, zoals we die eerder al hebben geuit rond het vernattingsproject aan de Kleine Nete, maar kwam ook tot stand na overleg binnen de bedrijfsgilde van Geel.
De onrust onder lokale landbouwers groeit, zeker aangezien het vernattingsproject vijftien landbouwbedrijven rechtstreeks bedreigt. Waar vroeger bloeiende landbouwactiviteit was, dreigt nu onteigening. Een van de boeren verwoordde het zo: “Er heerst onzekerheid en het vertrouwen in de overheid brokkelt af.”
We pleiten daarom voor dialoog en samenwerking waarbij ook de leefbaarheid van landbouwbedrijven centraal blijft staan en niet volgens een top-downbenadering.
We geloven in duurzame oplossingen, maar alleen als die in evenwicht zijn met het voortbestaan van onze boeren.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.