Landbouw stelt resultaten rassenproef witloof voor
Naar jaarlijkse traditie organiseert het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in de winter altijd een informatievergadering voor witlooftelers. Dit jaar vond die plaats in de loods van de proeftuin. Er wordt ook volop gewerkt aan een nieuw kantoorgebouw.
Teelt met veel aspecten
Omdat de witloofteelt een teelt is in twee fases met daartussen ook nog een bewaringsperiode zijn er veel uitdagingen. Dit betekent ook dat er veel vragen leven bij witlooftelers waar een oplossing voor moet worden gezocht. Tijdens de infosessie kwamen dan ook heel wat onderzoekers aan het woord die met deze vraagstukken aan de slag gegaan zijn. Zo kam het project rond energiebesparing in de bewaring aan bod. Verder bleef men stilstaan bij de bestrijding van phytophthora in de forcerie en werd gekeken naar speciale technologieën om de aantasting door de witloofmineervlieg op te sporen.
Rassenproef als paradepaardje
De blikvanger van de avond waren de resultaten van de rassenproef. Deze proef loopt internationaal in samenwerking tussen het Praktijkpunt, Inagro en de Franse collega’s uit Arras. De uitkomst hiervan is een handige gids die een teler kan gebruiken bij de keuze van de rassen die hij of zij wil gebruiken. De lijst geeft een handig overzicht van de periode waarin een ras op zijn best is maar ook de gevoeligheden voor bepaalde ziekten en afwijkingen. Voor leden van het Praktijkpunt is de gids gratis beschikbaar op de website van het onderzoekscentrum.
Herbicidenbestrijding als heet hangijzer
Dé belangrijkste uitdaging voor het komende witloofseizoen is wel de onkruidbestrijding op het veld. Het belangrijkste bestrijdingsmiddel tegen onder andere melganzenvoet in de witloofteelt kan dit jaar niet meer worden toegepast. Ook hiervoor zocht men met man en macht naar een oplossing. Ondertussen is deze er ook gedeeltelijk al gekomen. Met dank dus aan de onderzoekers van het Praktijkpunt en de andere proefcentra. Vanaf 1 april tot 30 juli is het mogelijk om Stomp Aqua (pendimethalin) en Avadex Factor (triallaat) te gebruiken in de witloofwortelteelt.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.