Dien je project in om de sector weerbaarder te maken tegen droogte en wateroverlast
Het provinciebestuur lanceerde op 28 maart een nieuwe oproep voor innovatieve projecten die de land- en tuinbouwsector weerbaarder maken tegen droogte en wateroverlast. Het bestuur voorziet voor 250.000 euro. Projectvoorstellen mogen worden ingediend tot 30 mei om 12 uur.
Te nat
2024 gaat de geschiedenisboeken in als het natste jaar ooit, ook voor Limburg. Bij het KMI in Ukkel werd al op 27 november het record uit 2001 gebroken met 1089 mm neerslag (gemiddelde is 837 mm). Hoewel het niet vaker regende, waren de regenbuien veel zwaarder en was er op korte termijn dus meer water te slikken. De land- en tuinbouwsector heeft hier een belangrijke rol in te vervullen. Door het water in landbouwgebieden zo goed mogelijk vast te houden, verminder je overlast benedenstrooms. De nattigheid van 2024 veroorzaakte grote economische verliezen in de sector. In het fruit lag de opbrengst voor peer 26% lager, aardappelen werden laat of zelfs niet gepoot, mais kwam vaak niet tot de juiste rijpheid en voor de granen werd een omzetdaling genoteerd van 56% ten opzichte van 2023.
Te droog
Toch moeten we niet ver terugkijken om de andere kant van de medaille van klimaatverandering te zien. In 2018, 2020 en 2022 waren er telkens langdurige periodes van extreme droogte, vaak gecombineerd met hitte. 2018 staat in de boeken als het droogste jaar sinds de start van de metingen. De Vlaamse overheid betaalde toen 99 miljoen euro schadevergoeding uit aan landbouwers voor de schade door droogte, wat nog maar een fractie was van de eigenlijke schade.
Wat leren we hieruit?
De afwisseling van extreme droogte en extreme nattigheid is een weerspiegeling van het veranderende klimaat met diepe dalen en hoge pieken van waterbeschikbaarheid. In natte jaren moeten we ervoor zorgen dat neerslagpieken worden opgevangen en dat we water bufferen voor droge jaren. De land- en tuinbouwsector speelt een grote maatschappelijke rol als medebeheerder van de open ruimte. De maatschappij moet de landbouwers erkennen en ondersteunen in hun rol om water te bergen.
Droogte Innovatie Fonds
Het Limburgse provinciebestuur ondersteunde de afgelopen jaren de land- en tuinbouwsector in zijn streven naar weerbaarheid tegen zowel droogte als overvloedige regenval. Ze deed dit onder andere door het Droogte Innovatie Fonds (DIF).
Gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors: “We investeerden de afgelopen vier jaar ruim 700.000 euro in acht uiteenlopende DIF-projecten. De acties zijn steeds praktijkgericht en direct vertaalbaar naar de Limburgse land- en tuinbouwers. Een voorbeeld was het project ‘Hou vocht in de bodem’ van PIBO-campus/PVL waar geëxperimenteerd werd met verschillende voorjaarsbewerkingen – ploegen versus niet ploegen – op de vochttoestand in de bodem bij relevante teelten zoals mais en cichorei.”
De DIF-projecten ondersteunen experimenten die anders niet zouden gebeuren. We zien dat zaadjes die geplant zijn tijdens een DIF-project terug aan bod komen in andere projecten zoals in Weerbaar Waterlandschapstrajecten. Een DIF-project kan dus gezien worden als een katalysator voor innovatieve experimenteerruimte die leidt tot nieuwe onderzoekslijnen en partnerschappen.
DIF lanceert nieuwe oproep
De oproep staat open tot vrijdag 30 mei om 12 uur. Wie kan deelnemen? Limburgse land- en tuinbouwers, publiekrechtelijke of privaatrechtelijke instellingen, ondernemingen of samenwerkingsverbanden van deze doelgroepen waarbij minstens één projectpartner zijn maatschappelijke zetel of woonplaats in Limburg heeft. De geplande investeringen moeten uiteraard op Limburgs grondgebied gebeuren.
Voor het indienen van een dossier moet je gebruikmaken van een standaardaanvraagformulier dat je vindt via deze link.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.