Natuurinrichting Raspaillebos en Markvallei van start
Het natuurinrichtingsproject Raspaillebos en Markvallei kreeg op 21 juni vorig jaar het officiële startsein van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Hiermee werd het startschot gegeven van een natuurinrichting die ook voor de landbouwsector een impact heeft in het gebied. Het grootste gedeelte van het projectgebied bevindt zich in de provincie Oost-Vlaanderen maar loopt ook op het grondgebied van de Vlaams-Brabantse gemeente Pajottegem.
Het project heeft als voornaamste doelen de natuurwaarden in het gebied te versterken. Zo wil men in de Markvallei werken aan de verbetering van de waterhuishouding en wil men een soortenrijk moeras- en graslandcomplex creëren.
Het grootste deel van het projectgebied ligt in een groene gewestplanbestemming of behoort tot het Europees netwerk van natuurgebieden (speciale beschermingszones). Daar gebeuren extra inspanningen om bijzondere natuurwaarden te beschermen en te versterken. De bossen in en rond het Raspaillebos wil men verder ontwikkelen en uitbreiden tot een groot aaneengesloten boscomplex. Verder wil men beide natuurkerngebieden willen laten verbinden via beekvalleien en met kleine landschapselementen. De VLM is recent ook gestart met een landbouwbouwstudie waarbij betrokken landbouwers gecontacteerd zullen worden voor overleg. Zo wil de VLM bij de uitwerking van het natuurinrichtingproject zo veel mogelijk rekening houden met de bedrijfssituatie van de betrokken land- en tuinbouwbedrijven. We blijven de situatie verder opvolgen van zowel de provincie Vlaams-Brabant als vanuit de provincie Oost-Vlaanderen.
Auteur: Maarten Moermans, regioconsulent

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.