Campagne verzamelaanvraag 2025 is gestart
Sinds 21 februari is de verzamelaanvraag 2025 beschikbaar op het e-loket Landbouw en Zeevisserij) voor het indienen van de perceelsaangifte en bijbehorende steunaanvragen. Ook de papieren versie werd de voorbije week verstuurd. Dit geeft een handig overzicht van je percelen, fotoplannen en alle mogelijke ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen en kan gebruikt worden ter voorbereiding van het invullen van de verzamelaanvraag op het e-loket.
Uiterste indiening
Land- en tuinbouwers hebben tot en met woensdag 30 april 2025 de tijd om hun verzamelaanvraag in te dienen en de steun voor basisbetalingen, ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen, zoogkoeien, jonge landbouwers … aan te vragen. De uiterste wijzigingsdatum van de ingediende verzamelaanvragen is 31 mei 2025. Tot dan kan je ook de steun van ecoregelingen en agromilieumaatregelen aanvragen. De enige uitzondering hierop is de ecoregeling ‘voorjaarsbraak met late inzaai mais’ die uiterlijk op 30 april 2025 moet zijn aangevraagd.
Betalingsrechten
De waarde en het aantal beschikbare betalingsrechten is te vinden onder de tegel betalingsrechten op het e-loket. Daar kunnen ook overdrachten worden ingediend. Overdrachten van toepassing op campagne 2025 moeten ten laatste op 31 mei ingediend zijn.
Voornaamste wijzigingen in 2025
Naar aanleiding van het gewijzigde mestdecreet is slechts één perceelsverantwoordelijke per perceel mogelijk, ongeacht het gebiedstype. De landbouwer die de hoofdteelt op het perceel verbouwt, krijgt de mestrechten toegekend. In de verzamelaanvraag zijn de codes gebruik ‘M’ en ‘H’ niet meer mogelijk. De G-percelen verdwijnen. Ook het formulier ‘Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten’ kan je niet meer gebruiken.
Langs een waterloop die opgenomen is in de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA) is het in gebiedstype 2 en 3 verboden om een nitraatgevoelige teelt te verbouwen binnen 5 meter langs de waterloop. Indien een nitraatgevoelige teelt wordt verbouwd in gebiedstype 2 of 3 langs een VHA-waterloop (blauw ingekleurd op het e-loket), is het verplicht om een beschermingsstrook van 5 meter aan te houden die pesticide- en bemestingsvrij is en waarvan de eerste meter teeltvrij is. Deze beschermingsstroken moeten als apart perceel worden ingetekend en aangevinkt in de verzamelaanvraag. Landbouwers kunnen ook vrijwillig deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken langs VHA-waterlopen en oppervlaktewaterlichamen. Kijk wel eerst naar de na te leven voorwaarden van deze ecoregeling. Hiervoor kan je ook een beheerovereenkomst van de VLM aanvragen voor 2026. Neem in dat geval contact op met de bedrijfsplanners van VLM.
Actieve landbouwer
Enkel actieve landbouwers kunnen steun ontvangen. Vanaf dit jaar is het ontvangen van een rustpensioen als extra uitsluitingscriteria voor de actieve boer toegevoegd. Op 31 mei moet er minstens één bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot of bestuurder zijn, die geen rustpensioen voor de maand mei 2025 ontvangt (maandbedrag van mei). Stille vennoten worden niet in rekening gebracht.
Randvoorwaarden
De norm gewasrotatie wijzigt eveneens in 2025. Deze moet worden toegepast op perceelsniveau (en niet op bedrijfsniveau) en dit voor elk perceel bouwland. Gewasdiversificatie op bedrijfsniveau is mogelijk als alternatief voor gewasrotatie. Daarnaast is het aanhouden van niet-productieve elementen en arealen is niet meer verplicht.
Verder zal ook vanaf 2025 de sociale conditionaliteit moeten worden nageleefd. Dit betekent dat arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld contracten, arbeidsveiligheidsvoorschriften …) en werkgeversverplichtingen moeten worden nageleefd op bedrijven die met personeel werken. De verplichtingen worden door de federale arbeidsinspectiediensten gecontroleerd. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij doet zelf geen controles op de sociale conditionaliteit.
Wijzigingen ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen
Tot slot zijn een aantal ecoregelingen en agromilieu-klimaatmaatregelen wat bijgestuurd.
-
Voor de ecoregeling ‘eenjarige ecoteelten - voordeel biodiversiteit, klimaat en milieu’ is een mengsel van gele mosterd en bladrammenas ook toegestaan als hoofdteelt;
-
Voor de ecoregeling ‘verhogen organische koolstof – aanvoer van houtsnippers’ is het verplicht een foto van het perceel met het uitrijden van de houtsnippers te hebben;
-
In de ecoregeling ‘voedermanagement’ zijn er wijzigingen in de eenheidsbedragen en is de omschrijving voor de dosering van nitraat voor melkvee aangepast;
-
In de agromilieu-klimaatmaatregel ‘lokale veerassen’ zijn er wijzigingen aangebracht aan het minimale en maximale verbintenisaantal voor de maatregel lokale rundveerassen en aan de leeftijdsvoorwaarde van premiewaardige varkens.
Bron: Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
