Positief naar buiten komen met de landbouw (+video)
In Slypskapelle treffen we de plaatselijke voorzitter van de lokale landelijke gilde, Brecht Dumoulin. Hij woont net buiten het dorp dat zo’n 1000 inwoners telt en een drietal kilometer ten zuiden van het centrum van Moorslede ligt. Hij nam het ouderlijk akkerbouwbedrijf van zijn vader over en runt dat in bijberoep, naast zijn job als productieplanner bij Milcobel. Alsof dat nog niet genoeg is, brouwt Brecht sinds 2012 zijn eigen bier, Klets.
Brecht vertelt: "Ik ben de vierde generatie die hier van vader op zoon het bedrijf heeft verdergezet. Mijn grootouders hadden nog een gemengd bedrijf zoals vele landbouwers in die tijd. In de beginjaren hebben mijn ouders nog kippen gehouden, maar ze zijn dan omgeschakeld naar puur akkerbouw. Ik ben blij om het bedrijf van 14 ha in bijberoep te kunnen verderzetten en vind het een welgekomen afwisseling met mijn job bij Milcobel, waar ik vooral achter de computer zit.”
Toch blijf je gebeten door de landbouw?
“Ik ben als kind ooit één keer met de jeugdbeweging op kamp geweest, maar toen ik terug thuiskwam was zowel onze tarwe als al ons stro weg. Dat wou ik geen tweede keer meemaken, ik durf het zelfs een klein trauma noemen. Ik ben persoonlijk het meest geïnteresseerd in bodembeheer en bemesting. Ik kan me soms uren verliezen in zaken opzoeken en lezen daarover. Verder ben ik vooral gebeten door de rijke historie van landbouw als voedsel- en drankvoorziener.”
Je brouwt al even een eigen bier?
Ik speelde al langer met het idee, maar we zijn uiteindelijk in 2012 op de markt gekomen met onze Klets. Onze brouwerij ‘Bier en Karakter’ is in de loop der jaren stelselmatig gegroeid en heeft ondertussen drie bieren in het assortiment. We hebben twee tripels en één stout, waarvan twee bieren volledig eigen creaties zijn. Ik speel nog met veel ideeën die allemaal wel blijvend onder mijn interesse in landbouw, eten en drinken, vallen.”
Je wil de landbouw op die manier in een positief daglicht stellen?
“Dat vind ik inderdaad zeer belangrijk. Het wordt er voor onze sector zeker niet gemakkelijker op en ik hoop op die manier mijn steentje te kunnen bijdragen aan een positieve toekomst voor de landbouw. Ik ben ervan overtuigd dat kleine dingen hier een groot verschil kunnen maken. We hebben hier bij ons bijvoorbeeld een zonnebloempluk georganiseerd waardoor een dure groenbemester plots mijn voordeligste werd. Het was een hele mooie namiddag voor veel mensen uit onze streek en de kloof tussen boer en burger is op die manier weer wat kleiner geworden.”
We moeten meer contact leggen met mensen van buiten onze sector zodat ze weten wat we doen.
Het is belangrijk voor jou om contact te leggen met mensen van buiten de sector?
“Klopt, we hebben bijvoorbeeld met onze landelijke gilde in het dorp onder de kerktoren een boerenfrietkot georganiseerd. We hebben daarmee maar liefst 600 bezoekers van vers gesneden frietjes van Slypse aardappelen mogen voorzien. Ik vind het prachtig om via het verenigingsleven mensen met dezelfde interesse te kunnen samenbrengen, maar het is minstens even belangrijk om in contact te komen met mensen met een andere achtergrond. Zo leer je nog het meest van elkaar.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“We starten binnenkort onze Buurderij op waarmee we een plaatselijk verkooppunt voor lokale voedselproducenten willen worden. Net zoals tijdens onze rondleiding op de zonnebloempluk, zal dit extra kansen geven om mensen een woordje uitleg te kunnen geven over de landbouw. We mogen er als landbouwers niet van uitgaan dat mensen weten waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk om die kennis te delen en zo terug maatschappelijk draagvlak te kunnen creëren voor, laat ons eerlijk zijn, toch de mooiste sector die er bestaat!”
Wie?
Brecht Dumoulin is getrouwd met Nathalie Pollentier. Hij is productieplanner bij Milcobel en runt in bijberoep samen met Nathalie het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Slypskapelle (Moorslede). Hij is daarnaast al zes jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling van Landelijke Gilden, brouwt zijn eigen bier en start binnenkort met een ‘buurderij’.
Waarom lid?
“Ik vind het belangrijk dat een overkoepelende organisatie de belangen van de land- en tuinbouwers verdedigt. Ik ben zelf al lang lid van Landelijke Gilden en sinds ik thuis het bedrijf heb overgenomen logischerwijs dus ook van Boerenbond.”
Toekomstdromen?
“Op heel korte termijn hoop ik dat onze buurderij goed kan starten. We willen een plaatselijk verkooppunt worden voor de aanwezige lokale voedselproducenten in onze streek.”

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.