Boer&Bar krijgt mandatarissen en bestuursleden aan de praat
Op 6 februari vond de meest recente editie van Boer&Bar plaats, het netwerkmoment voor de West-Vlaamse land- en tuinbouwsector. Deze editie was met 280 aanwezigen een schot in de roos. Tijdens het ontmoetingsmoment waren beleidsmakers van alle niveaus aanwezig en gingen ze met elkaar én met onze bestuursleden in gesprek.
Het glaasje bubbels bij het binnenkomen was zeer welkom. Meteen ook werden de eerste prangende onderwerpen onderling besproken. De avond schoot echt uit de startblokken wanneer Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns en Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens met elkaar in gesprek gingen over de actuele landbouwthema’s. Het gesprek werd gemodereerd door Bregt Vermeulen, citymarketeer van de stad Roeselare.
De gespreksonderwerpen
In de land- en tuinbouw is het moeilijk om geen ‘brandend actuele’ gespreksonderwerpen te hebben, en dat was nu niet anders. Openen gebeurde met de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw. Lode haalde ‘Boeren voor morgen’ aan, de toekomstvisie van Boerenbond. Brouns verwees naar de langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw, die hij in het komende jaar wenst op te stellen. Beiden gaven aan dat het belangrijk zal zijn om te communiceren met elkaar, en samen te werken in plaats van elkaar dwars te zitten in deze toekomstvisie.
Daarna bespraken ze de pijnpunten die tijdens de landbouwprotesten van 2024 werden aangekaart en de maatregelen die daarop volgden. Het ging onder meer over het stikstofdossier, de toegang tot grond voor de Vlaamse land- en tuinbouwer en de sterke druk op de open ruimte die vanuit verschillende hoeken komt. Er werd afgesloten met enkele vraagstukken over de klimaatverandering, gekoppeld aan de overstromingen in de Westhoek van 2023. We danken alvast de minister en onze voorzitter om hun mening en standpunten hierover mee te delen.
Netwerkreceptie
Na het gesprek konden onze bestuursleden elkaar en heel wat mandatarissen van het lokale en provinciale niveau vinden om knelpunten en lokale dossiers te bespreken. Uiteraard mochten ook een hapje en een drankje niet ontbreken. Mildly Spiced Duck zorgde intussen voor wat achtergrondmuziek.
Boerenbond West-Vlaanderen wenst alle aanwezigen te bedanken om in gesprek te gaan met elkaar en hoopt ook iedereen in 2026 opnieuw te mogen ontvangen!

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.