Kom naar de rassenproefavond ‘Van A tot Z witlooftelers’
Ondertussen is het bij de studiekring ‘Van A tot Z witlooftelers’ al een echte traditie geworden om regelmatig een rassenproefavond te organiseren voor geïnteresseerde leden. Dit jaar vindt die plaats op 21 februari vanaf 19.30 uur bij de familie Emmerechts in Opwijk. Doel van deze avond is om rassen met elkaar te vergelijken onder verschillende forcerieregimes. Maar daarnaast willen we vooral ook elkaar ontmoeten.
Verschillende rassen
De drie grote zaadhuizen in de witloofsector – Sanac, Hazera en Rijk Zwaan – stellen verschillende rassen ter beschikking van de studiekring. Meerdere telers hebben deze rassen geforceerd, zowel in hydrocultuur als in de grond. Op de rassenproefavond wordt het resultaat hiervan getoond. Zo kan je de verschillende rassen onderling vergelijken onder dezelfde forceercondities maar ook tussen verschillende telers met verschillende forceercondities. Dit geeft je in één oogopslag een goede indruk van deze rassen en hun kwaliteiten. Klaar Elsen van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en de vertegenwoordigers van de zaadhuizen geven vervolgens bijkomende uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende rassen. Dit kan zeker een goede voorbereiding zijn voor de rassenkeuze dit voorjaar.
Ontmoeting
Los van de rassenproef zelf wil de studiekring ook inzetten op ontmoeting. Dit is een mooie kans om andere witlooftelers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. In een kleine sector als de onze is het belangrijk om elkaar te kennen, problemen te bespreken en mogelijke oplossingen uit te wisselen. Dit doen we uiteraard met een hapje en een drankje. Wie dus graag nog eens een babbeltje slaat met de collega’s is zeker welkom!

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.