VLM verhoogt bedrijfsinpasbaarheid van beheerovereenkomsten
Om meer landbouwers te stimuleren mee te doen, paste de VLM enkele beheerovereenkomsten aan. Dankzij die contracten ontvangen landbouwers een vergoeding voor hun extra inspanningen.
Een nieuwe beheerovereenkomst kruidenrijke akkerrand 15 juli – gefaseerd klepelen biedt een jaarlijkse vergoeding van 1.783 euro per hectare. Deze biedt een alternatief voor landbouwers zonder maaibalk of met problemen om maaisel af te voeren.
Landbouwers die het maaisel zelf gebruiken of afvoeren, kunnen hogere vergoedingen krijgen via de beheerovereenkomsten kruidenrijke akkerrand 15 juli volledig of gefaseerd maaien, respectievelijk 1.927 euro en 2.085 euro per hectare.
Voor beheerovereenkomsten faunavoedselgewas biedt de VLM nu een mengsel van vlinderbloemigen om onkruidproblemen te bestrijden, met een jaarlijkse vergoeding van 2.053 euro per hectare. Bij aanhoudende problemen kan de overeenkomst naar een ander perceel verplaatst worden.
In 2025 hebben al 2.549 landbouwers beheerovereenkomsten gesloten met de VLM, goed voor een totale oppervlakte van 5.948 hectare. Deze overeenkomsten dragen bij aan biodiversiteit en bieden voordelen zoals een gezonde bodem, minder gewasbeschermingsmiddelen. In ruil krijgt de landbouwer een stabiel inkomen.
Geïnteresseerd? Geef je info door via het e-loket beheerovereenkomsten.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.