Op 17 januari nodigen we je van harte uit voor een studiedag over emissies in het Agriflanders-beursgebouw. Tijdens deze dag deelt het RAMBO-project zijn inzichten over emissiereducerende maatregelen en technieken, getest op effectiviteit en toepasbaarheid. Daarnaast geven ILVO en Boerenbond een actuele update over het lopende PAS-onderzoek rond zeolieten.
Praktisch
- Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025 van 10.00 u tot 12.00
- Wat: Gratis studiedag
- Adres: Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent
- Zaal: Aan het onthaal van de beurs Agriflanders is er bewegwijzering naar zaal Auditorium Flex 3. Je hebt geen beursticket nodig om de studiedag bij te wonen.
Programma
09u30 | Ontvangst met koffie en ontbijtkoeken
10u00 | Uitleg over het project RAMBO
Het Interreg-Vlaanderen-Nederland-project wil varkens- en pluimveehouders in staat stellen om hun ammoniakuistoot aanzienlijk te verminderen. Hoe pakken we het onderzoek aan, waar staan we nu?
10u10 | Onderzoek naar ammoniakreductie in de varkensstal
Toelichting bij de onderzochte en geplande maatregelen en technieken bij ILVO en de Hoeve Innovatie. Je krijgt meer informatie over wat we tot dusver leerden van tussentijdse emissiemetingen bij de optimalisatie van de voedersamenstelling, een voederadditief op basis van kleimineralen, luchtfilter met zeolieten, de gecontroleerde toediening van bacteriën en additieven in de mestput en dagontmesting in vrijloopkraamhokken.
10u30 | Onderzoek naar ammoniakreductie in de pluimveestal
Toelichting bij de onderzochte maatregelen en technieken bij Proefbedrijf Pluimveehouderij. Je krijgt meer informatie over wat we tot dusver leerden van tussentijdse emissiemetingen bij mestband afdraaifrequentie in verrijkte kooi-afdelingen, het verwijderen van strooisel in volière afdelingen, het verwijderen van strooiselmateriaal bij vleeskuikens en het verschil in ventilatiemeeting bij een meetwaaier vs CO2 massabalans.
10u50 | Onderzoek vertalen naar praktijkimplementatie
RAMBO wil veehouders haalbare oplossingen aanreiken. Om beter te kunnen inschatten wat haalbaar is op hun bedrijf, biedt het project individuele adviezen, is er een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld als beslissingstool en organiseren de partners tal van activiteiten en demo's om ervaringen uit te wisselen en technieken in werking te zien.
11u00 | Focus op zeolieten: een maatregel voor alle dierlijke sectoren?
Zeolieten worden in de praktijk al gebruikt als toevoeging in voer en strooisel, met positieve ervaringen van gebruikers. Toch is het ammoniakreducerende effect ervan nog niet volledig wetenschappelijk bewezen. Daarom voert ILVO, met steun van Boerenbond, proeven uit om dit te onderbouwen. Dat doet het voor verschillende dierlijke landbouwsectoren.
Zo vind je de techniek voor jouw bedrijf
Op Agriflanders combineren we theorie met praktijk. Verschillende exposanten presenteren technieken om ammoniak, geur, methaan of fijn stof te verminderen. Tijdens de studiedag ontvang je een handig plan dat aangeeft waar je welke techniek kunt vinden. De beursstand van aanbieders van AER-technieken wordt ook visueel gemerkt.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.