Wie is Harry Broekx?
“De verbinding versterken tussen burger en boer is mijn levensdoel”
Harry Broekx is een gepensioneerde melkveehouder uit Peer. Zijn zoon Jelle nam het bedrijf over, maar Harry woont nog op het Broekxhof en is dus nooit ver weg. Het werk kan hij ook moeilijk loslaten. Als hij niet tussen de koeien staat, is Harry met herstellingen of administratie bezig of klasgroepen aan het rondleiden.
Harry was 22 jaar lang schepen van Landbouw in Peer. Hij voelde van in het begin dat de burger steeds minder in contact kwam met de landbouw. Daarom startte hij, samen met enkele andere landbouwers, mooie initiatieven op om die band terug te versterken. Zo leggen de boeren van Peer elk jaar een maisdoolhof aan, werd er een ontmoetingscentrum speciaal voor landbouweducatie ingericht, en kwam er een lijst met kijkboerderijen.
Hoe ontstond jouw passie voor landbouw?
“Het stond in de sterren geschreven dat ik boer zou worden. Als kind deed ik niets liever dan mijn vader helpen. Ik heb nooit een ander beroep willen doen. Voor zover wij weten boert de familie Broekx al zeker acht generaties lang op dit bedrijf. Volgens geruchten zou het om nog meer generaties gaan. Telkens ging het bedrijf verder van vader op zoon. Ook mijn zoon Jelle heeft nooit iets anders willen doen. De liefde voor landbouw zit duidelijk in de genen.”
Hoe belangrijk vind je het om de burger te verbinden met de landbouw?
"Eigenlijk is verbinding met de burger mijn levensdoel geweest. Ik ben politiek actief geworden in onze gemeente omdat ik de plicht voelde om de landbouwsector te versterken en dichter bij de burger te brengen. Ik was schepen van Landbouw, en samen met collega Benny voorzitter van de landbouwraad. Collega Dominique was ondervoorzitter van de bedrijfsgilde, en met ons drieën hebben wij veel initiatieven kunnen realiseren. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat mijn vrouw Fini een groot deel van het boerderijwerk overnam. Ik probeerde tijdens het melken thuis te zijn, maar overdag was ik heel vaak weg. Zonder haar had ik dat allemaal niet kunnen doen.
Nu ben ik op pensioen, maar ik leid nog wekelijks groepen, vooral scholen, rond op ons bedrijf. Ook mijn vrouw, schoondochter en schoonzus zetten zich daarvoor in. We organiseren ook boerderijkampen, taalkampen en we zijn een zorgboerderij. De zomer was dus heel druk voor ons.”
“Van zodra je boer bent, ben je dat voor altijd.”
Is het bedrijf door de jaren heen hard veranderd?
“Toen wij het bedrijf overnamen in 1980 waren er nog vleesvarkens, zeugen en melkkoeien. Toen Jelle het bedrijf overnam in 2020 is hij enkel verdergegaan met het melkvee. In een gedeelte van de oude varkensstallen hebben we nu een ontvangstruimte gemaakt voor de rondleidingen en de zorggasten, en hokjes voor al het kleinvee dat hier rondloopt. Naast koeien en kalfjes vind je hier ook paarden, pony’s, konijnen, kippen en geiten. Dat vinden de kinderen die hier op bezoek komen natuurlijk ook heel leuk.”
Zou je het werk op de boerderij kunnen loslaten?
“Van zodra je boer bent, ben je dat voor altijd. Ik ben nog elke dag actief op het bedrijf, want dat is ons levenswerk. Ik denk niet dat ik dat ooit kan loslaten. Fini zegt altijd dat de familie Broekx geen maat kent, want wij zijn altijd aan het werk. Ik denk dat ze gelijk heeft. Natuurlijk werk ik minder hard dan vroeger. Jelle heeft het werk tussen de koeien overgenomen, en Jochem, onze andere zoon, doet het veldwerk en onderhoudt de machines. Ook onze andere twee zonen, Martijn en Seppe, komen regelmatig op het bedrijf. Zij organiseren de boerderijkampen. Ik doe nu vooral de administratie en de rondleidingen. ’s Morgens maak ik de koeien klaar voor het melken en poets ik de boxen. Verder doe ik hier en daar wat klusjes. Ik hoop dat allemaal nog lang te kunnen doen.”
Wie?
Harry Broekx (66) is een melkveehouder op pensioen. Zijn hele leven zette Harry zich in voor de landbouw. Zo was hij schepen van Landbouw en bestuurslid van de bedrijfsgilde. Hij leidt wekelijks bezoekers rond op het bedrijf.
Toekomstdromen?
Harry hoopt net als zijn eigen vader, die 97 jaar oud werd, nog lang te kunnen helpen op het bedrijf. Hij hoopt nog veel bezoekers te mogen ontvangen, om de band tussen burger en landbouw te verstevigen.
Waarom lid?
Harry is lid van Boerenbond omdat hij een belangenorganisatie zeer belangrijk vindt. “Boerenbond vertegenwoordigt onze sector, net zoals ik dat zelf mijn hele leven gedaan heb in onze gemeente.”

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.