Wie is Nele Verheyen?
“Als kind besef je niet hoe gelukkig je bent op een boerderij”
Nele Verheyen baat samen met haar man Jeroen Van den Bulck de Kruishuishoeve in Malle uit, een vleesveebedrijf met hoeveslagerij. Nele is de vijfde generatie Verheyen die de boerderij uitbaat, en dat maakt haar heel trots. “Ik had nooit gedacht dat ik het bedrijf zou overnemen, maar plots vielen alle stukjes op de juiste plaats en leek de overname wel voorbestemd”, aldus Nele.
Ze werkte bijna 9 jaar als parlementair medewerker voor Tinne Rombouts, maar in 2022 besliste Nele voltijds thuis op het bedrijf te werken. Het combineren van twee jobs werd te zwaar, en de drie kinderen maakten dat niet gemakkelijker. Haar man Jeroen is dierenarts, waardoor hij op alle uren van de dag plots opgeroepen kan worden. Nu Nele thuis werkt, heeft het koppel daar een mooie balans in gevonden.
Waarom besloot je plots om wel het bedrijf over te nemen?
“De overname was het resultaat van een samenloop van omstandigheden. Jeroen en ik zochten een huis, en mijn ouders dachten op dat moment ook na over hun toekomst op de boerderij. Op een bepaald moment stelde mijn vader voor om de boerderij over te nemen, en pas dan zijn wij daarover gaan nadenken. Ik heb nooit in vriendenboekjes geschreven dat ik boerin ging worden, maar plots was het wel zo ver.
Mijn ouders hadden Belgisch witblauw runderen. Omdat die met een keizersnede kalven, leek ons dat niet te combineren met onze jobs. We deden wat opzoekingswerk en kwamen zo uit bij Black Angus runderen. Die zijn gemoedelijk in omgang, kalven meestal zelf en staan gekend voor hun uitstekende vleeskwaliteit.”
Boeren is een passie, dat geef je niet zomaar op.
Hoe kijk je terug op de overname?
“Ik ben heel trots om de vijfde generatie Verheyen te zijn op dit adres. Mijn vader dacht altijd dat hij de laatste zou zijn, maar dat is anders uitgedraaid. De eerste generatie woonde hier vanaf 1927, dus binnen drie jaar zouden we eigenlijk een feestje moeten geven”, lacht Nele.
“Uiteindelijk was de overname echt de allerbeste beslissing die we konden maken. Als kind besef je niet wat voor een geluk je hebt om op te groeien op een boerderij, maar ik besef nu wel heel erg welke waarde dat heeft voor ons gezin. Onze drie kinderen komen thuis van school, gooien hun boekentas aan de kant en gaan buiten spelen. Ze rijden met de tractor mee, helpen soms de koeien verzetten en ze vinden dat super stoer. Ik ben heel dankbaar dat ik mijn kinderen zo’n jeugd kan geven.”
Waar haal je de meeste voldoening uit?
“Ik haal heel veel voldoening uit contact met klanten. Zij kopen lokaal omdat ze kiezen voor kwaliteit en het belangrijk vinden om het verhaal achter het vlees te kennen, maar voor ons is het ook heel leuk om te weten waar ons product naartoe gaat.
Verder haal ik veel voldoening uit het betrekken van mensen bij ons bedrijf. Ik merk dat velen de band met de landbouw verloren zijn, en vaak ook niet meer weten van waar hun voedsel komt. Dat maakt het voor mensen ook heel moeilijk om de zorgen van onze sector te begrijpen. Jeroen en ik vinden dat jammer en zien het als onze maatschappelijke taak om ons bedrijf open te stellen voor rondleidingen en zo de voeling met de landbouwsector te herstellen.”
Wie?
Nele Verheyen heeft een vleesveebedrijf en baat een hoevehoeveslagerij uit, waar ze zelf het vlees versnijdt. Samen met haar man Jeroen heeft ze drie kinderen: Flor (5), Lucie (4) en Jules (1,5).
Waarom lid?
Nele is lid van Boerenbond omdat ze gelooft dat je als landbouwer sterker bent als je samen staat, en het ze vindt het belangrijk dat er een organisatie als Boerenbond is die de belangen van de sector verdedigt.
Toekomstdromen?
Nele hoopt het bedrijf verder te kunnen blijven zetten zoals het nu is. Na de overname valt nu alles valt op zijn plaats als ze ziet hoe gelukkig haar kinderen zijn.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.