Wie is Charles Cattoir?
Voeding brengt wereldwijd mensen samen
Witloofteler Charles Cattoir is al zijn hele leven gefascineerd door voeding. Zijn eerste job was er één in de diepvrieswereld, maar onder een baas werken was niet zijn ding. In 2020 besloot hij op zoek te gaan naar een bedrijf in de voedingssector om over te nemen. Na enkele bezichtigingen, stootte hij op een witloofbedrijf in Oosterzele.
Charles en zijn vrouw Lore hadden geen ervaring in de landbouw, dus de overname was een uitdagend proces. Gelukkig laat Charles niet los als hij ergens zijn tanden in zet, en zo ontstond het huidige Primalof.
De herkomst van de fascinatie voor voeding is niet ver te zoeken. Charles zijn grootvader werkte in de allereerste Lotusfabriek, en zijn vader was marketeer voor de voedingssector. Als kleuter rook Charles de geur van Lotuskoekjes tot in het huis van zijn grootouders. Soms ging hij mee de fabriek in, en mocht hij koekjes van de band eten.
Van waar komt de passie voor Witloof?
Eerlijk gezegd had ik eender welk bedrijf binnen de voedingssector kunnen overnemen. Dit bedrijf is op mijn pad gekomen en nu draait heel mijn wereld rond witloof. Ik ben trots dat ik mezelf nu boer kan noemen, ook al heb ik eigenlijk een fabriek. Wij kweken ons eigen witloof in hydrocultuur. De wortels komen van het veld en groeien hier volledig op water verder.
Primalof overnemen deed ik vooral door mijn passie voor voeding en mensen. Ik heb altijd heel graag gekookt, en ik vind de wereld van chefs heel intrigerend. Mijn keuken staat ook vol culinaire kookboeken.
Mijn bureau is gevestigd in de fabriek, zodat mijn werknemers altijd naar mij toe kunnen komen met vragen. Mijn deur staat open. Ik prijs mezelf ook gelukkig dat ik me heb kunnen omringen met mensen die heel goed zijn in wat ze doen. Ons bedrijf telt verschillende specialisten waarop ik altijd kan rekenen. Witloof kan je nu eenmaal nooit perfect kennen, ook al werk je er al 40 jaar mee. Werken met voeding betekent heel veel werken met onverwachte omstandigheden, en elke dag leer je bij.
Wat vind je zo mooi aan het werken met voeding?
Voeding brengt overal ter wereld mensen samen. Het zorgt ervoor dat we samen aan tafel zitten en met elkaar praten. Veel mensen nemen dat jammer genoeg voor vanzelfsprekend. Nadat ik groepen ontvangen heb op ons bedrijf, hoor ik regelmatig dat ze daarna anders naar voeding gaan kijken zijn, en dat wil ik bereiken.
Na de overname ging mijn hele leven rond witloof draaien
Op welke uitdagingen ben je al gestoten?
Bij onze start kenden mijn vrouw en ik niets van witloof. Wij hebben geen achtergrond in de landbouw, en dat is onze zwakte én sterkte. Wij hebben ervoor gekozen om op een niet-traditionele manier witloof te kweken, maar net zoals andere boeren hebben ook wij moeten leren omgaan met de grillen van moeder natuur. Het afgelopen jaar was onze wortelteelt op het veld een kleine ramp. Als boer moet je buffers opbouwen, en je capaciteit verhogen en verlagen op het juiste moment. Je moet buffer opbouwen, capaciteit verhogen en verlagen op het juiste moment. Dat is een ander economisch model dan een standaard bedrijf. Je moet veel meer kijken naar het geheel.
Het is vaak ook eenzaam en zwaar om ondernemer te zijn. Als het goed gaat is iedereen uw vriend, als het niet goed gaat is niemand uw vriend.
Ik sta elke dag voor nieuwe uitdagingen en ik voel een grote verantwoordelijk tegenover de gezinnen van mijn werknemers. Zoals de meeste ondernemers gun ik mezelf als laatste een dagje vrij, maar eigenlijk moet je jezelf kunnen opladen om die zware kar te trekken. Doe je dat niet, dan kan je daar wel eens aan onderdoor gaan. De voorbije twee jaar hebben wij één week verlof genomen, maar we hebben afgesproken om dat vanaf 2024 een beetje vaker te doen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.