HALnat - een boereninitiatief voor een duurzame toekomst
In het landelijke Hal, een gehucht waar families al generaties lang de grond bewerken, heeft Boerennatuur Vlaanderen, in samenwerking met de landbouwers, Boerenbond en Hooibeekhoeve een bijzonder initiatief op poten gezet: HALnat. Het Leader-project en de gelijknamige vzw, volledig gedragen door de landbouwgemeenschap zelf, draait om samenwerking, duurzaamheid en wederzijds vertrouwen. Voor Boerennatuur Vlaanderen, een erkende milieu- en natuurvereniging die landbouwers ondersteunt bij het nemen van ecologische en economisch interessante maatregelen, is dit een unieke kans. "We willen laten zien wat er al gedaan wordt door de landbouwsector en tonen hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan," vertelt Fleur van Lieshout, coördinator van het project bij Boerennatuur Vlaanderen. Om hun impact verder te vergroten, werkt HALnat nauw samen met verschillende partners op terrein, ook stad Hoogstraten staat volledig achter het project en draagt financieel bij.
Waarom HALnat?
Landbouwers in Hal voelen de druk toenemen: "Ons agrarisch gebied wordt steeds meer in vraag gesteld," legt Tom Mertens van HALnat vzw uit. Met HALnat vzw willen zij niet alleen hun rechten verdedigen, maar ook hun verantwoordelijkheden tonen. Er wordt altijd gezocht naar win-win situaties waarin natuur en landbouw elkaar versterken. Het Leader-project is ontstaan vanuit terreinkennis en een gedeelde visie: "Wij boeren kennen het gebied door en door. We weten waar de natte hoeken zijn, welke bodems geschikt zijn voor welke teelten, en hoe biodiversiteit onze gewassen kan ondersteunen."
Unieke aanpak
HALnat onderscheidt zich door de focus op groepsdynamiek en transparantie. "Wij zijn maar zo sterk als de groep," benadrukken de landbouwers van HALnat vzw. "In plaats van individuele premies willen we samen werken aan een toekomstvisie. Iedereen doet mee op zijn eigen tempo."
Een ander belangrijk aspect van het Leader-project HALnat is het vertrouwen in de terreinkennis van boeren. Veel projecten mislukken door een top-down aanpak. Met het project HALnat wil Boerennatuur Vlaanderen laten zien dat mits de juiste ondersteuning en vrijblijvende samenwerkingen boeren bereid zijn om na te denken over het nemen van maatregelen en ze ook te borgen. Heel belangrijk voor de landbouwers hierbij is het behoud van flexibiliteit bij het uitvoeren van maatregelen, om koudwatervrees bij landbouwers weg te nemen. “Als blijkt dat een bepaalde maatregel ergens niet meer past, dan moet deze kunnen vervangen worden door een equivalente maatregel.”
Link met het Integraal Waterproject Merkske
HALnat kan bijdragen aan de doelstellingen van het Integraal Waterproject (IWP) Merkske. Beide initiatieven streven naar een gezonde en klimaatrobuuste omgeving, met oog voor biodiversiteit, waterkwaliteit en de belangen van lokale gebruikers. Waar het IWP Merkske inzet op een gebiedsgerichte aanpak met diverse partners, brengen landbouwers met hun eigen initiatief HALnat de nodige lokale kennis en ervaring in.
Blik op de toekomst
Het ultieme doel van HALnat is om een gedeelde visie voor het gebied in landbouwgebruik te creëren en de groep betrokken te houden. "We hopen dat HALnat een inspiratie kan zijn voor andere gebieden," zegt Fleur van Lieshout van Boerennatuur Vlaanderen. "Met projecten als HALnat, kunnen we niet alleen een duurzamere landbouw realiseren, maar ook laten zien hoe belangrijk het is om boeren een stem te geven in hun eigen gebied."
Samenwerking
HALnat is een project van Boerennatuur Vlaanderen, Boerenbond, Autonoom Provinciebedrijf Hooibeekhoeve met partners Provincie Antwerpen, waterschap Brabantse Delta, stad Hoogstraten, Regionaal Landschap de Voorkempen, Landelijke Raad Hoogstraten en Watering de Beneden Mark.
HALnat krijgt financiële steun van LEADER, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en stad Hoogstraten.
Auteur: Fleur Van Lieshout, Boerennatuur Vlaanderen

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.