KKL - Nele

Nele Devoghel

  • Woont in Laakdal (Antwerpen)
  • Activiteit: Akkerbouwbedrijf met hoofdzakelijk aardappelen, uien en wortelen

Klimaatbewust op en naast het veld

Nele Devoghel en Stefaan Van Elven uit Laakdal  nemen de invloed op het klimaat mee in alle beslissingen die ze nemen op het bedrijf.  Het gaat om een akkerbouwbedrijf met hoofdzakelijk aardappelen, uien en wortelen.

Op het bedrijf wordt er ook product gewassen en verwerkt. 700 zonnepanelen zorgen voor groene energie, goed voor een vijfde van de stroombehoefte. Om overlapping bij spuitwerken of kunstmest strooien te voorkomen wordt er zoveel mogelijk met gps op de tractoren gewerkt. Door het aanpassen van de bandenspanning kunnen ze de structuur van de bodem bewaren.

Recent werd voor de transit- en bewaarfrigo gekozen voor een HFK-vrije koelinstallatie. Deze HFK-fluorkoolwaterstoffen zijn immers broeikasgassen die bij lekken bijdragen tot de klimaatopwarming. Klimaatverandering brengt ook waterschaarste met zich mee.

Samen met twee andere bedrijven wordt er een gemeenschappelijke waterbuffer opgebouwd en gedeeld. Ook in de verpakking van de aardappelen kozen Nele en Stefaan voor een nieuwe consumentenverpakking die bestaat uit 100% recycleerbaar materiaal.

Met de resultaten van de Klimrek-klimaatscan in de hand kijken ze voortdurend waar het nog beter kan.

 

logo kkl
logo kkl

Maak ook kennis met de 4 andere finalisten