KKL - Mark

Mark Nickmans

  • Woont in: Halen (Limburg)
  • Doet aan: Perenkweek, bewaren en verpakken

Streven naar de Groenste peren van België

In het Limburgse Halen baat Mark Nickmans een familiaal perenbedrijf uit. Naast de eigen productie wordt er bijna ook nog eens dubbel zo veel peren verpakt en bewaard voor derden.  Hij past de groene principes niet alleen toe voor het bedrijf maar ook voor de eigen woning.

Een kwart eeuw geleden investeerde Mark al in een warmtepomp voor het huis. Daarna kwam er een elektrische auto en de heftrucks werken eveneens op elektriciteit. Zij worden vooral geladen wanneer de zon schijnt.

De frigo’s op het bedrijf krijgen hun energie voor een deel van de 790 zonnepanelen. De warmte uit de warmterecuperatie op de frigo’s gaat naar een buffervat dat dient om het huis te verwarmen. De koelvloeistof van de frigo’s werd veranderd van het klimaatschadelijke freon naar ammoniak.

Mark veranderde ook alle verlichting naar ledverlichting. Om zuinig om te gaan met water kwam er druppelirrigatie op 90% van het areaal, wat een waterbesparing van 30 tot 40% opleverde.

Al het regenwater van de daken wordt opgevangen en gebruik voor reinigingsactiviteiten, bespuitingen of in het sorteren van het fruit.

 

logo kkl
logo kkl