Wie is Sofie Lietaer?
Nooit gWij zijn het pad van verbreding ingeslagen
Sofie Lietaer baat samen met haar man Sander Soetemans een melkveebedrijf uit in Geel. Ze nam het bedrijf over van haar ouders en stampte de hoevewinkel ‘milk & more’ uit de grond om zo in te zetten op verbreding. “Ik werd verliefd op de koeien, en wilde niets anders dan een toekomst op de boerderij”, aldus Sofie.
De 100 holsteins op Sofie’s bedrijf worden sinds 2020 vergezeld door enkele Jerseys. “Mijn mama en ik zeggen wel eens dat dat echte vrouwenkoeien zijn”, lacht Sofie. “Doordat Jerseys een stuk kleiner zijn dan Holsteins, kan je ons tenminste zien staan.” Daarnaast geven de jerseys ook A2A2-melk, wat beter verteerbaar is door de mens, en dus interessant voor de zelfgemaakte producten.
Wilde je altijd al het ouderlijk bedrijf overnemen?
“Pas toen ik naar de hogere school ging, besloot ik in de voetsporen van mijn ouders te treden en agro- en biotechnologie te studeren. Daarna werkte ik vier jaar bij SBB om te ontdekken dat een kantoorjob niet aan mij besteed is. Dus ik werd zelfstandig helper bij mijn ouders en ik startte een hoevewinkel op om een extra inkomen te genereren.
Toen officieel de vraag werd gesteld of ik het bedrijf wou overnemen, heb ik dat eerst besproken met Sander, want hij werkt nog deeltijds buitenshuis. Hij is niet van boerenafkomst, maar is al wel zijn hele leven gepassioneerd door de landbouw. Hij verdiepte zich in de landbouw tijdens zijn studies tot bio-ingenieur in Geel. Samen maakten we de keuze om ervoor te gaan en sterk in te zetten op de hoevewinkel om zo de toekomst van het bedrijf te garanderen.”
Soms eens goed roepen kan deugd doen.
Is het soms moeilijk om de boerderij, de winkel en jullie gezin te combineren?
Ik merk regelmatig dat het extra werk dat bij onze winkel komt kijken, onderschat wordt. Je neemt het er zeker niet “eventjes bij”. We hebben ondertussen twee kinderen en soms is het wel een uitdaging om alles te combineren. Gelukkig gaan ze graag mee naar buiten, en het is heel leuk om hen bezig te zien tussen de dieren. Ze bloeien helemaal open als ze in de stal zijn. Marcel (3) doet niets liever dan koeien melken en zegt nu al dat hij dierenarts wil worden. Emiel (1) zit ook heel graag tussen de dieren.
Het is handig om te wonen en te werken op dezelfde plaats, maar soms is het daardoor ook moeilijk om je zorgen even los te laten. Boeren is een zwaar beroep, en met levende materie heb je nooit alles in de hand. Als ik een slechte dag heb, trek ik mijn botten aan en loop ik door de stal. Ik word rustig tussen de dieren. Soms maak ik van de gelegenheid gebruik om eens goed te roepen. Dat kan ook deugd doen.”
Waarom kozen jullie ervoor om Jerseys toe te voegen aan de veestapel?
“Jerseys zijn nieuwsgierig en rustig van karakter, wat hen meer aaibaar maakt. Van nature geven zij minder melk dan Holsteins, maar die bevat wel meer vet en proteïne, wat perfect is voor onze melkproducten. Onze Jerseys hebben het A2A2-gen, wat wil zeggen dat hun melk interessant is voor mensen die andere koemelk moeilijk kunnen verdragen. Jerseys zijn ook duurzamer doordat ze minder voedsel nodig hebben en daardoor minder mest en stikstof produceren. Het is ons doel om onze veestapel stilletjes aan om te schakelen naar Jerseys, maar dat gaat nog wel enkele jaren duren.”
Wie?
Sofie Lietaer is mama van twee kindjes, Marcel (3) en Emiel (1), en getrouwd met Sander Soetemans. Ze nam 1,5 jaar geleden het bedrijf van haar ouders over en zet in op verbreding via haar hoevewinkel Milk & More.
Waarom lid?
Sofie is lid van Boerenbond omdat er veel kennis binnen de organisatie zit, en ze volgt regelmatig bijscholingen. Ook via Boer&Tuinder blijft ze graag op de hoogte van wat leeft in de sector. Daarnaast vindt ze het aangenaam om regelmatig in gesprek te gaan met collega-boeren via bijvoorbeeld Ferm en Landelijke Gilden.
Toekomstdromen?
Sofie en Sander dromen ervan om hun bedrijf volledig om te schakelen naar Jerseys, en de korteketenverkoop uit te breiden. Daarnaast hopen ze hun bedrijf ook verder te verduurzamen met groene energie, circulaire landbouw en automatisatie.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.