Wie is Delphine Tack?
De landbouw was voor ons helemaal nieuw
Eerst twijfelde Delphine nog om haar job als leerkracht deels te blijven uitoefenen, maar dat bleek niet mogelijk in combinatie met het bedrijf. Ze vond al snel haar draai op het bedrijf en ziet zichzelf nu niets anders meer doen. In de toekomst wil ze haar kwaliteiten als leerkracht verder inzetten door klassen te ontvangen.
Hoe was het om als gezin een nieuw avontuur aan te gaan?
Dat was wel een uitdaging, maar voor de kinderen vielen de veranderingen eigenlijk nog wel mee. We gingen slechts een paar kilometer verder wonen, waardoor ze naar dezelfde school konden blijven gaan, hun vrienden konden blijven zien en dezelfde hobby’s konden houden.
De jongste van de drie is geboren in het jaar dat we de nieuwe stal bouwden, dus zij heeft niets anders geweten. Dat was een hectische periode, maar we zijn er sterker uitgekomen.
Ze hebben nu ouders die veel thuis zijn, maar die anderzijds ook veel werken. Het was even afwachten of mijn man en ik goed samen zouden kunnen werken, maar dat is goed meegevallen. We vormen een topteam.
Ik heb het gevoel dat we nu allemaal gelukkig zijn, en dat is wat telt.
Ik vind het zalig om ‘s ochtends de vogeltjes te horen fluiten en de zon te zien opkomen.
Stond jij helemaal achter de beslissing van je man?
Ik heb Jeroen daar altijd in gesteund. Zijn ouders vertelden wel eens dat hij vroeger meer bij de buren op het landbouwbedrijf zat, dan dat hij thuis was. Dus die roeping naar landbouw heeft er altijd in gezeten. Ik ben blij dat we toen die stap hebben gezet, want ik betwijfel of dat vandaag nog zou kunnen met de huidige kijk van de politiek op de landbouw.
Natuurlijk zijn er vele jaren over gegaan voordat we die beslissing namen, en we laten ons waar nodig ondersteunen. We hebben ons ook goed voorbereid door op andere bedrijven te gaan kijken hoe hun stal eruit zag en hoe zij alles aanpakten. We hebben de eerste jaren heel hard moeten werken, en nu is alles op zijn plaats aan het vallen.
Na een tijdje merkte ik dat ik, zoals vele andere landbouwers, het sociaal contact wel wat miste. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een vorm van verbreding, en zo ontstond Geitjeszeep. Ik las hoe gezond dat is en besloot dat eens te testen. Ondertussen verkopen we dat al enkele jaren.
Later volgde ik ook een cursus om ijs te maken. Dat was leuk, want we eten alle vijf heel graag ijs en konden dan veel proeven. In het maken van ijsstronken en dergelijke kan ik ook mijn creativiteit kwijt.
Wat vind je zo mooi aan het uitbaten van een landbouwbedrijf?
Ik kan heel hard genieten van een zonsopgang en van vogeltjes die zingen en rondvliegen als ik ’s morgens naar de stal loop. Het melken van de geiten doe ik ook heel graag. Ik zie die dieren graag.v
Een ander leuk voordeel is dat ik weet wat voor weer het vandaag geweest is. Voor veel mensen is dat omwille van hun job geen vanzelfsprekendheid.
Ik ben ook heel graag mama en het gevoel hebben dat je altijd dicht bij je kinderen bent is fantastisch.
Wie?
Delphine Tack, sinds acht jaar boerin en mama van drie kinderen.
Waarom boerin?
Ze sprong samen met haar man Jeroen in het diepe toen ze zijn droom najaagden om een eigen landbouwbedrijf te starten.
Waarom lid?
Delphine is tevreden dat ze er als lid van Boerenbond niet alleen voor staat als ze met tegenslagen te maken krijgt. De laatste webinar die ze volgde was de reeks over het stikstofakkoord.
Toekomstdromen?
Delphine wil vooral het geluk van haar gezin voorop stellen. Het bedrijf is goed qua grootte. Ze wil nog meer mensen laten proeven van haar hoeve-ijs, en binnenkort zou ze ook graag inzetten op het ontvangen van klassen.
Maak je zelf graag eens zeep van geitenmelk?
Ingrediënten:
• 280 gram geitenmelk (bevroren in ijsblokjesvorm)
• 400 g olijfolie
• 200 g kokosolie
• 200 g sheaboter
• 150 g koolzaadolie
• 50 g ricinusolie
• 136 g natriumhydroxide
Benodigdheden:
• Hittebestendige maatbeker
• Roestvrijstalen pan
• Plastic lepel
• Weegschaal
• Thermometer
• Staafmixer
• Veiligheidsbril en handschoenen
• Zeepvorm
Werkwijze:
1. Zorg voor een goed geventileerde ruimte en draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril. Werk op een stabiele, vlakke ondergrond.
2. Doe de bevroren geitenmelk in de hittebestendige maatbeker.
3. Voeg voorzichtig en in kleine stapjes de natriumhydroxide toe aan de bevroren geitenmelk, terwijl je roert met een plastic lepel. Let op: voeg de natriumhydroxide altijd toe aan de melk, niet andersom. Wees voorzichtig, want dit proces kan warm worden en er kunnen dampen vrijkomen. Zorg voor voldoende ventilatie en vermijd inademing.
4. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 35-40°C.
5. Terwijl de melk afkoelt, smelt je de oliën en sheaboter samen in een roestvrijstalen pan op laag vuur. Roer regelmatig totdat alles volledig gesmolten is.
6. Laat het oliemengsel afkoelen tot ongeveer dezelfde temperatuur als de melk, ongeveer 35-40°C.
7. Giet langzaam de afgekoelde natriumhydroxide-geitenmelkmengsel in het afgekoelde oliemengsel, terwijl je het mengsel constant mixt met de staafmixer.
8. Blijf mixen tot het mengsel een lichte trace vertoont. Dit betekent dat het mengsel dik genoeg is om een spoor achter te laten wanneer je er met een lepel door roert.
9. Giet het zeepmengsel in de zeepvorm en tik voorzichtig op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.
10. Laat de zeep volledig uitharden en rijpen, dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
11. Zodra de zeep volledig uitgehard is, verwijder je deze voorzichtig uit de vormen en snijd je deze indien nodig in de gewenste grootte.
12. Laat de zeep verder rijpen op een goed geventileerde plaats voordat je deze gebruikt. De rijpingstijd helpt de zeep om te drogen en kristallen te vormen waardoor hij harder zal worden, waardoor de zeep langer meegaat. De minimale rijpingstijd bedraagt 4 weken.
Opgelet: voor de verkoop van zeep zijn er verschillende (administratieve) verplichtingen. Wil je hier ondersteuning voor kan je onder andere terecht op www.zeepopmaat.com.
Recept door: Dave Van Asten - www.zeperij.be

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.