Wie is Delphine Tack?

Delphine Tack

De landbouw was voor ons helemaal nieuw

Delphine Tack bouwde in 2016 een nieuw geitenbedrijf op met haar man Jeroen, ’T Geitjeshof. Al vele jaren had Jeroen de droom om ooit een landbouwbedrijf te starten en Delphine heeft hem daar volledig in gesteund. Met drie kinderen was de opstart niet altijd eenvoudig, maar ze hebben nog geen spijt gehad van die beslissing. 

 

Eerst twijfelde Delphine nog om haar job als leerkracht deels te blijven uitoefenen, maar dat bleek niet mogelijk in combinatie met het bedrijf. Ze vond al snel haar draai op het bedrijf en ziet zichzelf nu niets anders meer doen. In de toekomst wil ze haar kwaliteiten als leerkracht verder inzetten door klassen te ontvangen. 

Hoe was het om als gezin een nieuw avontuur aan te gaan? 
Dat was wel een uitdaging, maar voor de kinderen vielen de veranderingen eigenlijk nog wel mee. We gingen slechts een paar kilometer verder wonen, waardoor ze naar dezelfde school konden blijven gaan, hun vrienden konden blijven zien en dezelfde hobby’s konden houden. 

De jongste van de drie is geboren in het jaar dat we de nieuwe stal bouwden, dus zij heeft niets anders geweten. Dat was een hectische periode, maar we zijn er sterker uitgekomen.  

Ze hebben nu ouders die veel thuis zijn, maar die anderzijds ook veel werken. Het was even afwachten of mijn man en ik goed samen zouden kunnen werken, maar dat is goed meegevallen. We vormen een topteam.  

Ik heb het gevoel dat we nu allemaal gelukkig zijn, en dat is wat telt. 

Ik vind het zalig om ‘s ochtends de vogeltjes te horen fluiten en de zon te zien opkomen.

Stond jij helemaal achter de beslissing van je man? 
Ik heb Jeroen daar altijd in gesteund. Zijn ouders vertelden wel eens dat hij vroeger meer bij de buren op het landbouwbedrijf zat, dan dat hij thuis was. Dus die roeping naar landbouw heeft er altijd in gezeten. Ik ben blij dat we toen die stap hebben gezet, want ik betwijfel of dat vandaag nog zou kunnen met de huidige kijk van de politiek op de landbouw. 

Natuurlijk zijn er vele jaren over gegaan voordat we die beslissing namen, en we laten ons waar nodig ondersteunen. We hebben ons ook goed voorbereid door op andere bedrijven te gaan kijken hoe hun stal eruit zag en hoe zij alles aanpakten. We hebben de eerste jaren heel hard moeten werken, en nu is alles op zijn plaats aan het vallen. 

Na een tijdje merkte ik dat ik, zoals vele andere landbouwers, het sociaal contact wel wat miste. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een vorm van verbreding, en zo ontstond Geitjeszeep. Ik las hoe gezond dat is en besloot dat eens te testen. Ondertussen verkopen we dat al enkele jaren.  

Later volgde ik ook een cursus om ijs te maken. Dat was leuk, want we eten alle vijf heel graag ijs en konden dan veel proeven. In het maken van ijsstronken en dergelijke kan ik ook mijn creativiteit kwijt.  

Wat vind je zo mooi aan het uitbaten van een landbouwbedrijf? 
Ik kan heel hard genieten van een zonsopgang en van vogeltjes die zingen en rondvliegen als ik ’s morgens naar de stal loop. Het melken van de geiten doe ik ook heel graag. Ik zie die dieren graag.v 

Een ander leuk voordeel is dat ik weet wat voor weer het vandaag geweest is. Voor veel mensen is dat omwille van hun job geen vanzelfsprekendheid. 

Ik ben ook heel graag mama en het gevoel hebben dat je altijd dicht bij je kinderen bent is fantastisch.  

Wie? 
Delphine Tack, sinds acht jaar boerin en mama van drie kinderen. 

Waarom boerin? 
Ze sprong samen met haar man Jeroen in het diepe toen ze zijn droom najaagden om een eigen landbouwbedrijf te starten. 

Waarom lid? 
Delphine is tevreden dat ze er als lid van Boerenbond niet alleen voor staat als ze met tegenslagen te maken krijgt. De laatste webinar die ze volgde was de reeks over het stikstofakkoord.  

Toekomstdromen? 
Delphine wil vooral het geluk van haar gezin voorop stellen. Het bedrijf is goed qua grootte.  Ze wil nog meer mensen laten proeven van haar hoeve-ijs, en binnenkort zou ze ook graag inzetten op het ontvangen van klassen.  

Maak je zelf graag eens zeep van geitenmelk?

Ingrediënten:
•    280 gram geitenmelk (bevroren in ijsblokjesvorm)
•    400 g olijfolie
•    200 g kokosolie
•    200 g sheaboter
•    150 g koolzaadolie 
•    50 g ricinusolie 
•    136 g natriumhydroxide
Benodigdheden:
•    Hittebestendige maatbeker
•    Roestvrijstalen pan
•    Plastic lepel
•    Weegschaal
•    Thermometer
•    Staafmixer
•    Veiligheidsbril en handschoenen
•    Zeepvorm
Werkwijze:
1.    Zorg voor een goed geventileerde ruimte en draag beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril. Werk op een stabiele, vlakke ondergrond.
2.    Doe de bevroren geitenmelk in de hittebestendige maatbeker.
3.    Voeg voorzichtig en in kleine stapjes de natriumhydroxide toe aan de bevroren geitenmelk, terwijl je roert met een plastic lepel. Let op: voeg de natriumhydroxide altijd toe aan de melk, niet andersom. Wees voorzichtig, want dit proces kan warm worden en er kunnen dampen vrijkomen. Zorg voor voldoende ventilatie en vermijd inademing.
4.    Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 35-40°C.
5.    Terwijl de melk afkoelt, smelt je de oliën en sheaboter samen in een roestvrijstalen pan op laag vuur. Roer regelmatig totdat alles volledig gesmolten is.
6.    Laat het oliemengsel afkoelen tot ongeveer dezelfde temperatuur als de melk, ongeveer 35-40°C.
7.    Giet langzaam de afgekoelde natriumhydroxide-geitenmelkmengsel in het afgekoelde oliemengsel, terwijl je het mengsel constant mixt met de staafmixer.
8.    Blijf mixen tot het mengsel een lichte trace vertoont. Dit betekent dat het mengsel dik genoeg is om een spoor achter te laten wanneer je er met een lepel door roert.
9.    Giet het zeepmengsel in de zeepvorm en tik voorzichtig op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.
10.    Laat de zeep volledig uitharden en rijpen, dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
11.    Zodra de zeep volledig uitgehard is, verwijder je deze voorzichtig uit de vormen en snijd je deze indien nodig in de gewenste grootte.
12.    Laat de zeep verder rijpen op een goed geventileerde plaats voordat je deze gebruikt. De rijpingstijd helpt de zeep om te drogen en kristallen te vormen waardoor hij harder zal worden, waardoor de zeep langer meegaat. De minimale rijpingstijd bedraagt 4 weken.

Opgelet: voor de verkoop van zeep zijn er verschillende (administratieve) verplichtingen. Wil je hier ondersteuning voor kan je onder andere terecht op www.zeepopmaat.com.
 

Recept door: Dave Van Asten - www.zeperij.be

marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Code geel voor waterschaarste

Actua

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dcdc

“Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”

Melkvee

De eerste maanden van 2025 laten vermoeden dat er vanaf dit jaar een versnelde daling in melkproductie aankomt.

Read more about “Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen