“Verwoestende hagelstorm deed ons nadenken en innoveren”
Jelle en Annelies zetten in op slim energiebeheer
In het Oost-Vlaamse Melsele runt Jelle De Ryck samen met zijn vrouw Annelies Moestermans tomatenbedrijf Tomerel. Tomerel omvat 3 ha en is voor de helft belicht. Het bedrijf werd doorgegeven van vader op zoon en kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1968. Toen startten Jelles grootouders met aardbeien. Eric De Ryck schakelde op zijn beurt om naar tomaten. Vandaag zetten Jelle en Annelies die passie verder. De drie generaties zijn nog dagelijks samen op het bedrijf.
Jelle groeide op tussen de tomaten en had altijd de droom om het bedrijf over te nemen. Toch spoorden zijn ouders hem aan tot verder studeren om zo zijn horizon te verbreden. Hij volgde tuinbouwschool tot zijn achttiende en koos daarna voor een opleiding energiemanagement aan de hogeschool. Die extra opleiding bleek heel waardevol, want Jelle kon het energiebeheer van het bedrijf sterk optimaliseren. Ook zijn collega-tuinders weten hem te vinden met vragen over hun eigen energiebeheer. “We vonden het belangrijk dat ik verder studeerde en kennis opdeed buiten ons bedrijf. Die kennis heeft me geholpen om efficiënter te werken en vooruit te denken.”
Vonk sloeg over
Jelle leerde Annelies kennen tijdens zijn studies en kreeg al snel een oogje op haar. “Annelies zocht een studentenjob en ik zorgde ervoor dat ze kon starten bij Tomerel”, lacht Jelle. "De vonk sloeg over en ondertussen hebben we samen twee kinderen, Loucas (6) en Féline (3). “Net als ik vroeger spelen onze kinderen graag tussen de tomaten. Het is mooi om te zien hoe ze opgroeien in een omgeving die onze familie met veel passie creëerde.”
Inzet op energiemanagement
In 2014 kreeg de familie De Ryck een zware klap te verwerken. Een hevige hagelstorm vernielde de serres en dwong hen om opnieuw na te denken over de toekomst. “Het was een moeilijke periode maar het gaf ons ook de kans om dingen anders aan te pakken”, vertelt Jelle. “We investeerden in belichte teelt, automatisering en ergonomie. We wilden niet alleen herstellen maar ook verbeteren. Het was een kans om te innoveren.”
Vandaag spendeert Jelle dagelijks enkele uren aan energiemanagement op het bedrijf. Met een wkk (warmte-krachtkoppeling) en met ondersteuning van de coöperatieve organisatie WOM probeert hij het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te regelen. “Het is mijn doel om ons energiebudget aan het einde van het jaar neutraal te krijgen door slim gebruik te maken van de onbalans- en reservemarkt. Dankzij die aanpak blijft Tomerel competitief in een sector waar energiekosten een steeds grotere rol spelen.”
Hopelijk krijgen onze kinderen later de kans om het bedrijf over te nemen.
Een veranderende sector
Vader Eric ziet hoe de sector steeds complexer wordt. “Vroeger kende ik elk aspect van dit bedrijf, maar met het hele energieverhaal ben ik niet meer mee”, geeft hij toe. “Alles verandert razendsnel en de boeren van nu zijn niet meer de boeren van vroeger. Ze zijn verplicht veel meer tijd door te brengen achter hun bureau omdat ze ontelbaar meer regeltjes moeten volgen en steeds meer moeten automatiseren.”
Uitdagende tijden
Ondanks de uitdagingen blijft de sfeer op tomatenbedrijf Tomerel erin. Alles gaat er familiaal aan toe en iedereen werkt goed samen. “Wij hechten veel belang aan een goede werksfeer. Als het te warm is, voorzien we ijsjes. Met feestdagen geven we kleine attenties. We helpen onze seizoenarbeiders met Nederlandstalige privé-administratie. Er is altijd koffie, thee en water beschikbaar. En we laten niemand iets doen wat we zelf niet willen doen.
Na corona merkten we wel dat de band met de werknemers minder hecht is geworden. We moesten toen afstand houden en die band is nooit helemaal hersteld.” Bovendien zien we een verandering in de mentaliteit. “Er wordt minder hard gewerkt dan vroeger en we hebben het gevoel dat onze aangename werkomgeving minder gewaardeerd wordt. Dat is spijtig.”
Toch blijven ze investeren in hun mensen. “We geloven dat een gemotiveerd team de sleutel is tot succes. Daarom blijven we inzetten op goede arbeidsomstandigheden en waardering voor ons personeel.”
Uitdagende toekomst
Jelle kijkt met gemengde gevoelens naar de toekomst van de tomatenteelt. “De strenge regelgevingen, administratie en personeelsuitdagingen wegen zwaar op onze sector. Je ziet veel bedrijven zonder opvolging verdwijnen. Een akker verkopen is niet zo moeilijk, maar een overnemer zoeken voor een serre die niet aan de nieuwste energie- en vergunningsvereisten voldoet, is vaak een grote uitdaging”, aldus Jelle.
“Ik hoop dat mijn kinderen de kans krijgen om ons bedrijf over te nemen, maar er zijn veel uitdagingen.” Toch blijft hij optimistisch. “We willen ons bedrijf blijven optimaliseren en staan open voor nieuwe kansen. Misschien breiden we ooit uit, misschien niet. Dat is een moeilijke beslissing en de kans moet zich voordoen natuurlijk.”
Als bestuurslid van BelOrta zet Jelle zich ook in voor de bredere sector. “Een coöperatie maakt bedrijven samen sterker, en ik vind het belangrijk dat er jonge mensen in het bestuur zitten om kritisch naar de toekomst te blijven kijken.”
Passie voor het vak
“Het mooiste aan mijn job is de variatie. Ik weet hoe laat ik begin, maar nooit wanneer ik eindig of wat de dag zal brengen. Een boer is een manusje-van-alles. We doen veel uren, maar die kunnen we redelijk flexibel inzetten. Zo kunnen we er zijn voor onze kinderen als ze ons nodig hebben. Bovenal ben ik heel dankbaar om elke dag met zo’n mooi product te werken. We telen onze tomaten met veel zorg en zijn supertrots op wat we hier doen.”
Bedrijfsfiche
Jelle De Ryck (30)
Annelies Moestermans (32)
Eric De Ryck en Els Van Kerckhove (beide 56)
Albert De Ryck (82)
Tomaten
Locatie: Melsele (Oost-Vlaanderen)

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.