Unia lanceert uitgebreide monitoringtool voor diversiteit en inclusie
Unia heeft een vernieuwde monitoringtool voor diversiteit geïntroduceerd, een essentieel instrument voor diversiteitsmanagers, HR-professionals en iedereen die werk wil maken van een inclusieve en diverse werkvloer. Dat initiatief, gesteund door de werkgeversorganisaties Unizo, Unisoc, UCM, AKT, Voka, Boerenbond, Beci en VBO in het kader van het samenwerkingsakkoord met Unia, biedt ondernemingen de mogelijkheid om hun diversiteits- en inclusiebeleid beter in kaart te brengen en te versterken.
Wil je de diversiteit binnen je onderneming in kaart brengen bij de opstart, evaluatie of bijsturing van je beleid? Dan kan deze tool een nuttig hulpmiddel zijn. De bestaande monitoringtool van Unia werd bovendien uitgebreid met extra richtlijnen over zelfdefiniëring van origine en methodes om het kenmerk handicap te bevragen.
In het document ‘Monitoring van diversiteit: doe het zelf!’ vind je
- wettelijke en ethische aandachtspunten;
- uitleg over twee methodes om gegevens te verzamelen (administratieve data en enquêtes);
- nieuwe info over zelfdefiniëring van origine – een vernieuwende manier om dat kenmerk te meten;
- uitgebreide richtlijnen voor de bevraging van het kenmerk handicap;
- richtlijnen voor de bevraging van genderidentiteit;
- andere praktische richtlijnen en voorbeelden.
De tool is gratis beschikbaar en kan worden gedownload www.ediv.be.
Waarom inzetten op een inclusieve werkomgeving?
Een inclusieve werkomgeving draagt bij aan betere prestaties, meer innovatie, creativiteit en een sterkere ondernemingscultuur. Door diversiteit actief te bevorderen, trek je een breder scala aan talent aan, verhoog je de betrokkenheid van medewerkers en creëer je een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Dat leidt niet alleen tot meer tevredenheid en productiviteit, maar versterkt ook de reputatie van jouw onderneming als een maatschappelijk verantwoorde en toekomstgerichte speler.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.