Subsidie aanvragen voor jouw innovatieve project?
Ben je betrokken bij de land- of tuinbouw en heb je een vernieuwend idee dat de Oost-Vlaamse sector kan versterken, verduurzamen of optimaliseren? De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt feitelijke verenigingen, vzw's, coöperatieve vennootschappen en lokale besturen met subsidies.
Thema
In 2025 is het subsidiethema ‘Oogst-Vlaanderen’, het voedselplan dat lokale en duurzame voedselstrategieën en -systemen stimuleert. Onder innovatieve projecten wordt verstaan: vernieuwende ideeën, nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten die de land- en tuinbouwsector kunnen versterken en optimaliseren. Het uitvoeren van een pilootinstallatie of demoproject komt ook in aanmerking als het kadert binnen de beleidsdoelstellingen van de provincie Oost-Vlaanderen en als het project aansluit binnen het thema dat de deputatie jaarlijks bepaalt.
Wie kan deelnemen?
Een lokaal bestuur, een vzw, een feitelijke vereniging of een coöperatieve vennootschap, maar met zetel of activiteiten op het grondgebied van de provincie. Het project moet bijdragen aan de uitvoering van de beleidsdoelstellingen van de provincie Oost-Vlaanderen en sluit aan bij het thema 'Oogst-Vlaanderen'. Het heeft niet tot doel winst te maken en wordt uitgevoerd op het grondgebied van de provincie. De looptijd is maximaal 18 maanden en de subsidie mag niet worden gecumuleerd met een andere provinciale subsidie.
Bedrag
Het subsidiebedrag bedraagt minimaal 2500 en maximaal 24.750 euro en is maximaal 65% van het begroot project. De aanvrager brengt dus minimaal 35% overige middelen zelf aan én de minimum eigen inbreng bedraagt 15%.
Procedure
Mail het ingevulde aanvraagformulier ten minste één maand voor de aanvang van het project naar landbouw@oost-vlaanderen.be. De aanvragen worden afgehandeld in volgorde van indiening en tot uitputting van het krediet. Mail uiterlijk drie maanden na uitvoering van het project een projectverslag en een financieel verslag naar landbouw@oost-vlaanderen.be.
Meer info of inschrijven via
https://oost-vlaanderen.be/werken-en-ondernemen/landbouw/subsidies/subs…

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.