Studiedag over onderzoek naar stikstofemissies
Op 19 mei organiseren Vemis en het Rambo-project de studiedag 'Onderzoek naar stikstofemissies in de veehouderij’ bij ILVO in Melle. De stikstofuitdaging is groot, maar stilaan komen onderzoeksinstellingen tot oplossingen.
Er werd een boeiend programma samengesteld met sprekers die hun expertise delen over lopend en toekomstig onderzoek naar haalbare reductiemaatregelen voor de veehouderij.
Je kan kiezen om de volledige studiedag bij te wonen, of pas aan te sluiten vanaf de lunch of het namiddagprogramma. Inschrijving is gratis maar wel verplicht.
Programma
Deel 1
9.30 uur: Onthaal;
10 uur: Zeolieten als ammoniakbinder: hoe werkt het? (Poortershaven);
10.30 uur: Zeolieten-onderzoek bij pluimvee, varkens en andere diersoorten (Proefbedrijf Pluimveehouderij, ILVO);
11.50 uur: Zeolieten in de industrie (KU Leuven);
12.20 uur: Vragenronde;
12.30 uur: Broodjeslunch.
Deel 2
13.30 uur: Verwelkoming door Lieven Louwagie, kabinet Landbouw provincie West-Vlaanderen;
13.40 uur: Emissies meten in de praktijk - tips & tools voor een geslaagde meetcampagne (ILVO). Vertrekkend vanuit praktijkervaringen deelt ILVO praktische tips voor een vlotte emissiemeetcampagne. We doorlopen het volledige traject: van het eerste verzoek om als meetinstantie op te treden tot en met de oplevering van het meetrapport;
14.10 uur: Stikstof - resultaten van onderzoeken van bestaande en nieuwe stikstofoplossingen voor de volledige veehouderij (ILVO, Boerenbond, Proefbedrijf Pluimveehouderij). We delen de nieuwste resultaten van het Vlaams stikstofemissieonderzoek voor de varkens-, pluimvee- en rundveesector. De bevindingen bieden waardevolle inzichten voor de verdere ontwikkeling van emissiereducerende maatregelen en technieken. Je krijgt ook uitleg over het gepland onderzoek.
16 uur: Vragenronde;
16.10 uur: Steunmaatregelen – subsidies voor innovatieve (stikstof)reductie-ideeën (VLIF, Boerenbond, Provincie West-Vlaanderen). De verschillende vormen van innovatiesteun helpen bedrijven en landbouwers om nieuwe emissiereducerende maatregelen en technieken te ontwikkelen en te implementeren.
16.40 uur: Slotwoord door Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Land- en tuinbouw
17 uur: Afsluitend netwerkmoment.
Info en inschrijven via deze link.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.