"Sterrenchefs applaudisseren als ik binnenloop met de primeur"

Jelle Temmerman

Wie is Jelle Temmerman?

Jelle Temmerman, een gedreven jonge ondernemer van 20 jaar, nam twee jaar geleden het de hopscheutenbedrijf van zijn grootouders in Opdorp over. Met een flinke dosis ondernemingszin, besloot hij zijn toekomst te wijden aan het nicheproduct. Onder de naam ‘Hopscheuten Temmerman’ zet hij de passie van zijn opa verder.

Het is Jelles doel om de hopscheutenteelt naar een hoger niveau te tillen, en zich meer en meer te onderscheiden van de concurrentie. ‘Hopscheuten Temmerman’ moet synoniem staan voor kwaliteit en versheid. Het bedrijf heeft zijn opa bloed, zweet en tranen gekost, en die inzet wil Jelle eren door verder te investeren in innovatie, duurzaamheid en vakmanschap.

Had je al lang de droom om het bedrijf over te nemen?
“Toen mijn grootvader opzoek ging naar een overnemer, dacht hij die niet binnen de familie te vinden”, lacht Jelle. “Ik ontdekte pas mijn zin voor ondernemen toen ik 17 jaar was. Ik heb nooit graag gestudeerd, en werkte niet graag onder een baas met vaste uren. Ik kreeg steeds meer bewondering voor het werk van mijn opa, en wat hij allemaal verwezenlijkt. Daarom besloot ik een seizoen mee te draaien op zijn bedrijf. Ik wilde zeker zijn dat dat werk bij mij paste. Gaandeweg groeide de passie en op mijn achttiende nam ik de beslissing om het bedrijf over te nemen.
Mijn familie steunde me volledig. Mijn grootouders en ouders helpen nog steeds waar ze kunnen, en elk jaar word ik beter in mijn vak. een eigen website, veel aandacht voor sociale media en het uitbouwen van een sterke merkidentiteit probeer ik ervoor te zorgen dat ‘Hopscheuten Temmerman’ bekend in de oren gaat klinken. We mogen al verschillende sterrenrestaurants voorzien van ons mooie product.”



 

Elke dag groeit mijn liefde voor ons familieproduct.

Wat maakt hopscheuten zo bijzonder?
“De hopscheutenteelt is een intensieve, seizoensgebonden teelt die elk jaar rond Valentijn start. Dit jaar moest ik door de winterkou wachten tot begin maart. Het is puur handwerk en dat maakt het product zo uniek. We staan elke dag op het veld, weer of geen weer. We ploeteren soms letterlijk in de modder.
We halen de wortel van de hopplant uit de grond, waarna we de hopscheuten met een mesje afsnijden. Op dat moment zijn ze ongeveer 5-10 centimeter groot. Daarna wassen we de scheuten en gaan ze naar onze klanten.”
Jullie leveren de hopscheuten dagvers?
“De hopscheuten worden dagvers geleverd aan groothandels en sterrenrestaurants zoals The Jane, Zilte en ’t Fornuis. Ik kijk altijd uit naar de eerste levering van het seizoen, want de primeur lever ik standaard zelf af. Ik kreeg al eens een applaus toen ik met de eerste lading binnen wandelde in een restaurant. Dat doet mij wel iets. Die waardering maakt het harde werk meer dan de moeite waard, want met ons product gaat veel emotie gepaard. Er zit een verhaal achter, een hele geschiedenis, waarin hard werken centraal staat.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Ik ben jong en heb nog veel dromen, maar ik ben eerst en vooral super dankbaar dat ik als 18-jarige zo’n mooi bedrijf mocht overnemen, en al zoveel sterrenchefs mocht ontmoeten. Mijn opa heeft een prachtige weg voor mij vrijgemaakt en ik zal hard blijven werken om zijn levenswerk met trots en respect verder te zetten. 
De grootste uitdaging is het opboxen tegen bedrijven die hun hopscheuten niet in volle grond telen. Zij kunnen sneller leveren, maar boeten vaak ook in op kwaliteit. Wij werken met de seizoenen, en kunnen niet vroeger leveren dan het groeiseizoen toelaat. Dit jaar kwam de groei van ons product traag op gang. Ik ben dan ook heel dankbaar voor restaurants die met engelengeduld wachten op ons mooie product.
Het mag wel duidelijk zijn dat ik nog geen moment spijt heb gehad van de overname. Elke dag groeit mijn passie voor ons familieproduct en ik ben supertrots dat ik het bedrijf verder mag leiden.”

 

Wie?
Jelle Temmerman (20) teelt sinds zijn achttiende hopscheuten voor sterrenrestaurants. Het is een echte ondernemer die hard wil werken om het familieproduct toekomstproof te maken. 
Waarom lid?
Jelle apprecieert heel erg wat een land- en tuinbouworganisatie als Boerenbond doet ter verdediging van de belangen van de boeren. Hij volgde ook al verschillende cursussen die volgens hem door zeer gedreven mensen worden gegeven. De ledenvoordelen, waarbij hij korting krijgt op die cursussen, neemt hij er ook graag bij.
Toekomstdromen?
Jelle wil zijn bedrijf toekomstproof maken door een vast team met terugkerende werkkrachten uit te bouwen. Hij werkt ook hard aan zijn merk ‘Hopscheuten Temmerman’ om nog meer naamsbekendheid te creëren.

 

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen