"Sterrenchefs applaudisseren als ik binnenloop met de primeur"

Jelle Temmerman

Wie is Jelle Temmerman?

Jelle Temmerman, een gedreven jonge ondernemer van 20 jaar, nam twee jaar geleden het de hopscheutenbedrijf van zijn grootouders in Opdorp over. Met een flinke dosis ondernemingszin, besloot hij zijn toekomst te wijden aan het nicheproduct. Onder de naam ‘Hopscheuten Temmerman’ zet hij de passie van zijn opa verder.

Het is Jelles doel om de hopscheutenteelt naar een hoger niveau te tillen, en zich meer en meer te onderscheiden van de concurrentie. ‘Hopscheuten Temmerman’ moet synoniem staan voor kwaliteit en versheid. Het bedrijf heeft zijn opa bloed, zweet en tranen gekost, en die inzet wil Jelle eren door verder te investeren in innovatie, duurzaamheid en vakmanschap.

Had je al lang de droom om het bedrijf over te nemen?
“Toen mijn grootvader opzoek ging naar een overnemer, dacht hij die niet binnen de familie te vinden”, lacht Jelle. “Ik ontdekte pas mijn zin voor ondernemen toen ik 17 jaar was. Ik heb nooit graag gestudeerd, en werkte niet graag onder een baas met vaste uren. Ik kreeg steeds meer bewondering voor het werk van mijn opa, en wat hij allemaal verwezenlijkt. Daarom besloot ik een seizoen mee te draaien op zijn bedrijf. Ik wilde zeker zijn dat dat werk bij mij paste. Gaandeweg groeide de passie en op mijn achttiende nam ik de beslissing om het bedrijf over te nemen.
Mijn familie steunde me volledig. Mijn grootouders en ouders helpen nog steeds waar ze kunnen, en elk jaar word ik beter in mijn vak. een eigen website, veel aandacht voor sociale media en het uitbouwen van een sterke merkidentiteit probeer ik ervoor te zorgen dat ‘Hopscheuten Temmerman’ bekend in de oren gaat klinken. We mogen al verschillende sterrenrestaurants voorzien van ons mooie product.”



 

Elke dag groeit mijn liefde voor ons familieproduct.

Wat maakt hopscheuten zo bijzonder?
“De hopscheutenteelt is een intensieve, seizoensgebonden teelt die elk jaar rond Valentijn start. Dit jaar moest ik door de winterkou wachten tot begin maart. Het is puur handwerk en dat maakt het product zo uniek. We staan elke dag op het veld, weer of geen weer. We ploeteren soms letterlijk in de modder.
We halen de wortel van de hopplant uit de grond, waarna we de hopscheuten met een mesje afsnijden. Op dat moment zijn ze ongeveer 5-10 centimeter groot. Daarna wassen we de scheuten en gaan ze naar onze klanten.”
Jullie leveren de hopscheuten dagvers?
“De hopscheuten worden dagvers geleverd aan groothandels en sterrenrestaurants zoals The Jane, Zilte en ’t Fornuis. Ik kijk altijd uit naar de eerste levering van het seizoen, want de primeur lever ik standaard zelf af. Ik kreeg al eens een applaus toen ik met de eerste lading binnen wandelde in een restaurant. Dat doet mij wel iets. Die waardering maakt het harde werk meer dan de moeite waard, want met ons product gaat veel emotie gepaard. Er zit een verhaal achter, een hele geschiedenis, waarin hard werken centraal staat.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Ik ben jong en heb nog veel dromen, maar ik ben eerst en vooral super dankbaar dat ik als 18-jarige zo’n mooi bedrijf mocht overnemen, en al zoveel sterrenchefs mocht ontmoeten. Mijn opa heeft een prachtige weg voor mij vrijgemaakt en ik zal hard blijven werken om zijn levenswerk met trots en respect verder te zetten. 
De grootste uitdaging is het opboxen tegen bedrijven die hun hopscheuten niet in volle grond telen. Zij kunnen sneller leveren, maar boeten vaak ook in op kwaliteit. Wij werken met de seizoenen, en kunnen niet vroeger leveren dan het groeiseizoen toelaat. Dit jaar kwam de groei van ons product traag op gang. Ik ben dan ook heel dankbaar voor restaurants die met engelengeduld wachten op ons mooie product.
Het mag wel duidelijk zijn dat ik nog geen moment spijt heb gehad van de overname. Elke dag groeit mijn passie voor ons familieproduct en ik ben supertrots dat ik het bedrijf verder mag leiden.”

 

Wie?
Jelle Temmerman (20) teelt sinds zijn achttiende hopscheuten voor sterrenrestaurants. Het is een echte ondernemer die hard wil werken om het familieproduct toekomstproof te maken. 
Waarom lid?
Jelle apprecieert heel erg wat een land- en tuinbouworganisatie als Boerenbond doet ter verdediging van de belangen van de boeren. Hij volgde ook al verschillende cursussen die volgens hem door zeer gedreven mensen worden gegeven. De ledenvoordelen, waarbij hij korting krijgt op die cursussen, neemt hij er ook graag bij.
Toekomstdromen?
Jelle wil zijn bedrijf toekomstproof maken door een vast team met terugkerende werkkrachten uit te bouwen. Hij werkt ook hard aan zijn merk ‘Hopscheuten Temmerman’ om nog meer naamsbekendheid te creëren.