Riemsterse landbouwers top in beheersovereenkomsten
De belangstelling voor beheerovereenkomsten (BO) onder landbouwers in Riemst zit duidelijk in de lift. Dat kon minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns Woensdag 16 april zelf vaststellen.
Bijna 74 ha
Dit jaar zijn maar liefst 24 landbouwers gestart met een beheerovereenkomst, goed voor een oppervlakte van 46,8 hectare. Dat brengt het totale areaal aan beheerovereenkomsten in Riemst op 73,8 hectare. Jo Brouns,: "lk juich het sterk toe dat Riemst aantoont dat het mogelijk is dat landbouw en natuur, voedselproductie en biodiversiteit, hand in hand kunnen gaan. "
Akkervogelbeheer en biodiversiteit
De meeste beheerovereenkomsten in Riemst zijn gericht op de bescherming van akkervogels. Daarnaast dragen Riemsterse landbouwers hun steentje bij aan het landschap door het onderhoud van bijna vier kilometer hagen. Burgemeester Mark Vos: "als burgemeester ben je uiteraard trots dat in je gemeente er heel wat landbouwers actief meewerken aan meer biodiversiteit en landschapsbeheer. Dat is toch prachtig."
Groepsaankoop zaden
De toename van het aantal beheerovereenkomsten vraagt ook om een grotere beschikbare hoeveelheid zaaigoed. Een groepsaankoop van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) heeft daarin een belangrijke faciliterende rol gespeeld. De groepsaankoop van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) biedt een win-winsituatie voor alle betrokkenen: landbouwers kunnen gemakkelijker de juiste zaadmengsels aankopen en hebben de garantie dat de mengsels voldoen aan de vereiste kwaliteit. Schepen Guy Kersten : “Riemsterse landbouwers zijn met hun 2700 kg de grootste afnemers van zaden binnen de groepsaankoop”.
Beheersovereenkomsten
Akkerbouwer Koen Vrancken vertelde dat hij al 15 jaar geleden startte met beheersovereenkomsten ten voordele van de akkervogels. Op deze wijze wil hij zijn steentje bijdragen aan het landschapsbeheer en de streekdoelstelling.
Met heimwee kijken de boeren, alsook de schepen van landbouw, nog terug naar de beheerovereenkomsten erosiebestrijding die er vroeger waren. Het was een BO die goed toepasbaar was, en ideaal als eerste kennismaking met de beheersovereenkomsten. Daarenboven was deze BO efficiënt bij erosiebestrijding en het bufferen van de erosiemodder. Toen deze BO verdween heeft de gemeente Riemst zelf dan maar het initiatief genomen om op cruciale erosieplaatsen een plaatselijke BO voor de Riemsterse landbouwers te voorzien.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.