Rassenproefavond als ontmoetingsmoment
Vijf jaar na de vorige editie organiseerde de studiekring ‘Van A tot Z witlooftelers’ opnieuw een rassenproefavond. Doel? Nieuwe rassen die op de markt komen vergelijken met ouwe getrouwen die iedereen al goed kent. Maar bovenal ook ervaringen uitwisselen over deze rassen en over allerlei andere onderwerpen.
Vertrouwd en nieuw
Drie zaadhuizen veredelen witloofrassen in de sector. Zowel Hazera, RijkZwaan als Sanac toonden hun allerbeste rassen. Hierbij waren enkele rassen die de sector al goed kent, de standaarden, de zekerheid. Deze rassen gaan al een tijdje mee, net omdat ze zo robuust en betrouwbaar zijn. Daarnaast werden ook nieuwe rassen getoond. Zelfs enkele die nog geen naam hebben. En dan wordt het interessant. Doen zij het even goed als wat we al zo lang kennen? Voelt dat witloof goed aan? Ziet het er mooi uit? En hoe reageert het op verschillende forceerregimes. Dat waren de gespreksonderwerpen van de avond.
Jong en oud
Fijn om te zien was dat er ook onder het publiek een grote diversiteit was. De oude rotten in het vak deelden hun ervaringen met de jonge generatie. Er zijn meningsverschillen, maar er wordt vooral ook veel van elkaar geleerd op een avond als deze. Deze uitwisselingen zijn dan ook onbetaalbaar. Het is ook daarom dat de studiekring wil blijven inzetten op events waarop witlooftelers elkaar kunnen blijven ontmoeten en info kunnen uitwisselen met elkaar. Zo wordt de sector er elke keer een beetje beter van.
Uitdagingen van de toekomst
Maar de witloofsector staat ook voor grote uitdagingen. Enkele belangrijke gewasbeschermingsmiddelen voor de wortelteelt staan onder grote druk of zijn zelfs al verdwenen. Worteltelers zullen dit jaar voor het eerst moeten werken zonder het belangrijkste middel om onkruid te bestrijden. Daarnaast blijft ook de beschikbaarheid van water cruciaal voor de teelt. Zal er genoeg water zijn op het moment dat het witloof gezaaid wordt? Later in de forcerie zijn er ook nog uitdagingen. Blijven we genoeg personeel vinden om witloof schoon te maken? En zal dat ook betaalbaar blijven?
Dit zijn dan ook allemaal thema’s die terugkomen in ‘Boeren voor morgen’, de toekomstvisie van Boerenbond. Al deze thema’s werden ook door de sectorvakgroep Groenten naar voren geschoven als doelstellingen om de komende vijf jaar volop aan te werken. Samen hebben we meerdere engagementen genomen om te werken aan een duurzame land- en tuinbouw tegen 2040. Wie hier graag meer informatie over wil, kan een kijkje gaan nemen op www.boerenbond.be/boeren-voor-morgen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.