Q-koorts en geitenhouderij
In Nederland is een discussie ontstaan na een rapport over de eventuele link tussen longgezondheid en de aanwezigheid van grote geitenbedrijven. Maar de Nederlandse wetenschappers geven meteen ook enkele nuances aan en ze benadrukken uitdrukkelijk dat er geen oorzakelijk verband aangetoond is. In België is er een strikte en zware wetgeving wat betreft de opvolging van bacteriële Q-koorts in geitenbedrijven.
In 2007 werd Nederland geconfronteerd met een groot aantal longontstekingen bij mensen gelinkt met de Q-koorts bacterie, Coxiella burnetti. In de buurlanden was hier geen sprake van, ook niet in België. In Nederland werd de epidemie bij mensen snel gelinkt met verhoogde sterfte en abortussen in melkgeitenbedrijven. De Nederlandse overheid ging over tot drastische maatregelen en beval het doden van alle drachtige geiten en schapen op besmette bedrijven vanaf 21 december 2009 en er werd tot in 2010 een fokverbod opgelegd. Er volgde een zware politieke discussie over de grote Nederlandse geitenstapel en er werden verschillende bevolkingsonderzoeken gelanceerd. Ondanks dat het nieuwe rapport meer vragen oproept dan beantwoordt, is de discussie weer actueel.
België heeft na overleg met internationale en nationale experten maatregelen opgesteld om een epidemie zoals Nederland kende in 2007, te voorkomen. Ten eerste is er een meldingsplicht voor huisartsen en laboratoria bij gevallen van Q-koorts bij mensen. Ten tweede moet de tankmelk van melkgeiten en melkschapen tweemaandelijks onderzocht worden. Bovendien moet de geiten- en schapenhouder elke abortus melden zodat analyses uitgevoerd kunnen worden. Sporadisch wordt de bacterie teruggevonden, waarna het betrokken bedrijf een hoop bijkomende maatregelen moet nemen waaronder verplichte vaccinatie, bezoekersverbod en een verbod op verkoop van rauwe melk en producten op rauwe melk. Het FAVV volgt deze bedrijven nauwlettend op, in samenwerking met Sciensano, het nationaal referentielaboratorium, en DGZ.
Zoals al aangegeven door de Nederlandse experten en andere wetenschappers, is er geen lijn te trekken tussen luchtwegproblemen en het wonen in de ruime omgeving van veehouderijen. Dierhouders en mensen die beroepsmatig met dieren omgaan, zoals dierenartsen, vervoerders en slachthuispersoneel, lopen meer risico op besmettingen met Q-koorts en andere zoönotische bacteriën die dieren meedragen. Maar elk contact met dieren - ook honden, katten en paarden - neemt risico’s met zich mee. Het blijft steeds aanbevolen om hygiënische maatregelen te nemen bij contact met dieren (handen wassen!). Ook blijft voorzichtigheid geboden met het consumeren van rauwe melk en melkproducten. Het FAVV raadt aan om rauwe melk vóór consumptie kortstondig tot kooktemperatuur te verhitten. De gunstige eigenschappen van melk (bv. het gehalte aan calcium, fosfor, bepaalde vitaminen en aminozuren, etc.) blijven grotendeels behouden na een hittebehandeling.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.