Premie voor agro-ecologische stroken in Kortrijk
Heb je percelen in Kortrijk? Wil je in 2025 de lokale biodiversiteit stimuleren én daar een mooie premie voor ontvangen? Kortrijk biedt via het Water-Land-Schap 2.0-project ‘Van beek tot bodem’ een premie aan voor landbouwers die voor één jaar agro-ecologische stroken willen aanleggen en onderhouden langs hun percelen.
Wat houdt het in?
Je zaait een strook van minstens 6 meter breed in met een bloemenmengsel dat gratis wordt aangeleverd. Hiervoor krijg je een premie van 1600 euro/ha of 1750 euro/ha afhankelijk van de breedte van de strook (groter of kleiner 12 meter). Daarnaast is een extra vergoeding voorzien als de strook langs een kwetsbaar landschapselement (bijvoorbeeld houtkant) ligt (75 euro) en/of als jouw strook aansluit op stroken op aangrenzende percelen van collega landbouwers (150 euro).
Waarom deelnemen?
Het betreft een flexibele, eenjarige overeenkomst inclusief gratis administratieve en praktische begeleiding en opvolging door Boerennatuur Vlaanderen. De ideale manier om eens te experimenteren met bloemenstroken langs je percelen en tegelijk ook een bijdrage te leveren voor de lokale biodiversiteit en het landschap.
Meer informatie?
De premie aanvragen kan tot uiterlijk 28 februari. Bij interesse of vragen, contacteer Korneel Verslyppe van Boerennatuur Vlaanderen via 0470 36 31 01 of korneel.verslyppe@boerennatuur.be.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.