IBR en blauwtong
De vakgroepleden vinden het positief dat minister Clarinval na overleg met het Agrofront wil inzetten op bijkomende maatregelen (onder meer verzegeld transport van dieren van besmette bedrijven, controles op handel en isolatie, uitstel van vaccinatieverbod) om maximaal bijkomende herinslepen van IBR te vermijden. Ze hebben wel bedenkingen bij de mogelijkheid tot bijkomende derogaties voor het afvoeren van positieve dieren. Het is voor hen cruciaal dat dit onder zeer strikte voorwaarden zal gebeuren waarbij het risico op besmetting van andere bedrijven maximaal wordt vermeden. Het is voor de vakgroepleden noodzakelijk dat de afgesproken maatregelen snel worden geïmplementeerd. Bovendien is er grote nood aan duidelijke een communicatie over de IBR-situatie op het terrein en over de gemaakte afspraken. Zo niet dreigen verschillende interpretaties en verhalen op het terrein te blijven leven. Tot slot pleiten ze ook voor een verplichte opvolging van IBR via tankmelkonderzoek op melkleverende bedrijven. Voor de vakgroepleden blijft het duidelijk dat we zo spoedig mogelijk IBR-vrij moeten worden. Vaccinatie kan hierbij bijkomende bescherming bieden, maar zal enkel als maatregel de IBR-problematiek niet oplossen. Hiervoor moet iedereen waakzaam en aandachtig zijn en inspanningen leveren via een veilige en transparante handel, een verhoogde aandacht voor bioveiligheidsmaatregelen en isolatie van aangekochte dieren, maar ook door het opruimen positieve dieren als sluitstuk.
De naweeën van blauwtong worden steeds zichtbaarder, met minder kalvingen en een globaal dalende melkproductie. De naweeën zullen op middellange termijn voelbaar blijven. Momenteel stellen de vakgroepleden vast dat de vleesprijzen van reforme melkkoeien sterk stijgen door het krappe aanbod en grotere vraag naar gehaktproducten en américain. Dit is ook nodig om de verliezen van blauwtong een deels te compenseren. Voor de vakgroepleden is het vooral cruciaal dat er tijdig voldoende vaccins beschikbaar zijn om de veestapel te beschermen tegen blauwtong.
MAP 7
MAP 7 voorziet een lineaire verhoging van de uitscheidingsnormen van melkkoeien tot 15.000 kg melk. De vakgroepleden hebben alleszins bedenkingen bij de lineaire verhoging, temeer omdat er bij de hoog productieve dieren ook een efficiëntie optimalisatie zal zijn. Ze geven aan dat deze stijging zal leiden tot meer onevenwicht in de bedrijfsbalans van heel wat melkveehouders. Ze pleiten alleszins voor een grondige analyse van de vooropgestelde uitscheidingsnormen. Daarnaast stellen de vakgroep vast dat mestverwerking cruciaal blijft om de Vlaamse nutriëntenbalans in evenwicht te houden. Ook melkveehouders hebben steeds meer nood aan mestverwerking. Een goede samenwerking en uitwisseling is dan ook cruciaal, zowel wat gespreide aanvoer van mest tijdens het jaar betreft als de recuperatie van effluent. Om te voldoen aan de nieuwe uitrijvoorwaarden van effluent zal er nood zijn aan bijkomende opslagcapaciteit. Het is voor de vakgroepleden cruciaal dat hiervoor de nodige vergunningen kunnen worden afgeleverd.
Toekomstig GLB
De eerste Europese besprekingen over het nieuwe GLB na 2027 zijn gestart. Door uitdagingen zoals defensie en migratie zal de discussie over landbouwmiddelen hevig zijn. Europees landbouwcommissaris Hansen en de Commissie beschouwen landbouw als strategisch en zetten in op aantrekkelijkheid, concurrentiekracht en een toekomstbestendige sector. Hopelijk leidt dit tot een sterk economisch landbouwbeleid zonder al te veel randvoorwaarden.
Voor de vakgroepleden moet het toekomstige GLB in de eerste plaats fungeren als economische bescherming en ondersteuning voor de landbouwers. Ze pleiten voor het behoud van de basisbetaling via hectarepremies. Qua herverdeling kunnen ze akkoord gaan met een top-up voor jongeren en circulaire gemengde bedrijven. Ze vragen ook incentives voor de beperkingen voor landbouw in een verstedelijkt gebied. Op het vlak van groene architectuur zijn ze akkoord om te blijven inzetten op vrijwillige maatregelen (bijvoorbeeld ecoregelingen). Hiervoor moeten de nodige incentives worden gegeven, waarbij er een vergoeding voor de inspanningen wordt voorzien, eerder dan een resultaatgebonden vergoeding. Ze zijn geen voorstander van bijkomende afroming naar pijler 2. Hier is het belangrijk de focus te blijven leggen op investeringssteun om de dynamiek op de bedrijven mee te stimuleren. Risicobeheer is geen prioriteit. Tot slot zijn ze voorstander om de samenwerking in de sector te versterken en te ondersteunen, waarbij de brancheorganisatie MilkBE een belangrijke rol kan spelen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.