Actieplan gewasbescherming
De sectorvakgroep Groenten bespreekt het actieplan gewasbescherming dat door Boerenbond uitgewerkt is. Het is cruciaal dat er voldoende gewasbeschermingsmiddelen behouden blijven om de teelten te beschermen. Indien dat niet langer het geval is, zal er meer grond nodig zijn om dezelfde productie te realiseren. Dat heeft een kostprijs naar klimaatimpact en biodiversiteit die groter is dan het rationeel inzetten van gewasbeschermingsmiddelen. De risico-index van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de laatste jaren ook dalend. Vul- en spoelplaatsen kunnen de impact op de omgeving verder sterk verminderen, maar dan moeten er haalbare vergunningsvoorwaarden komen.
GLB na 2027
De sectorvakgroep Groenten denkt nu al na over de grote lijnen voor een GLB na 2027. De Europese besluitvorming daarover start immers ook terug op en het is belangrijk om al vroeg in dat proces input te kunnen geven. De grote lijnen gaan over de evolutie van de basisbetalingen in pijler 1, het meer inzetten op ecoregelingen, de modulatie richting pijler 2 en de mogelijkheden om meer in te zetten op en ondersteuning te bieden via producentenorganisaties (PO’s) en brancheorganisaties (BO’s) in alle sectoren. De vakgroep Groenten is voorstander om meer middelen naar pijler 2 over te hevelen om zo het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) sterker te maken. Ecoregelingen hebben zeker hun plaats en moeten minstens de extra kosten vergoeden. Voor wie zich tot een bepaald resultaat wil verbinden, en dus verder wil gaan, moet een extra vergoeding worden voorzien. De sectorvakgroepleden zien ook voordelen in de aanpak via PO’s voor meerdere sectoren naar analogie met de groentesector.
Normen voor goede waterkwaliteit
Vooraleer een waterlichaam aan een goede waterkwaliteit voldoet moet een heel stroomschema aan parameters worden beoordeeld. Er zijn 195 oppervlaktewaterlichamen en 42 grondwaterlichamen. Grondwaterlichamen worden getoetst aan parameters die te maken hebben met de chemisch kwaliteit (zware metalen, nutriënten, pesticiden …) en met de kwantitatieve toestand (geen aanhoudende peildalingen, verzilting …). Oppervlaktewaterlichamen worden getoetst aan de ecologische toestand en de chemische status. De ecologische toestand of het ecologisch potentieel hangt af van het type waterlichaam: natuurlijke oppervlaktewateren of waterlichamen die sterk door menselijke invloed zijn veranderd. Zo zijn er ook enerzijds kunstmatige waterlichamen, bijvoorbeeld grindplassen, kanalen of havens, en anderzijds sterk veranderde waterlichamen zoals waterspaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Dit bepaalt immers sterk de biologische kwaliteitselementen die haalbaar zijn. Van alle oppervlaktewaterlichamen is er één in goede toestand. Er is wel verbetering, maar de doelstellingen 2027 zullen we niet halen. Voor grondwater is de toestand beter dan voor oppervlaktewater, maar ook hier zijn problemen met verontreiniging. De verontreinigingen komen van alle sectoren, inclusief particulieren.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.