Minister Brouns steunt projecten die stikstofuitstoot moeten verminderen: van de stal tot het veld
Het stikstofbeleid vergt grote inspanningen van de landbouwsector. Daarom voorziet Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns in bijkomende middelen, alles samen goed voor 11 miljoen euro, voor bijkomend onderzoek. Het onderzoek is nodig om de inzichten rond stikstofverliezen nog beter in kaart te brengen en om maatregelen die stikstofuitstoot verminderen, wetenschappelijk te onderbouwen.
Naar meer samenwerking en synergie tussen onderzoeks- en praktijkcentra in de landbouw
Op 20 december keurde de Vlaamse Regering de subsidiëring goed van drie nieuwe onderzoeksprojecten die de stikstofuitstoot kunnen verminderen. Die projecten worden uitgevoerd door een brede groep van onderzoeksinstellingen, zoals ILVO en de verschillende praktijkcentra in de dierlijke en plantaardige sector. In de plantaardige sector werken de praktijkcentra al langer structureel samen. Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns erkent nu ook het samenwerkingsverband “praktijkonderzoek dierlijke productie”, een structurele samenwerking tussen Inagro, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL), de Hooibeekhoeve en het Proefbedrijf Pluimveehouderij (PP) voor het praktijkonderzoek en voorlichting in de dierlijke sector.
Door de gezamenlijke uitvoering van de drie nieuwe projecten zal de kennisdeling en samenwerking tussen de verschillende onderzoeks- en praktijkcentra verhogen. Zo zetten ze samen in op de toekomst van een duurzame veehouderij in Vlaanderen.
Rammonia-project: Reductie van Ammoniakemissies uit veestallen
Een eerste concrete samenwerking tussen ILVO, Inagro, PVL, Hooibeekhoeve en PP zal gebeuren bij de uitvoering van het project Rammonia. Het doel van het project is het verhogen van de keuzemogelijkheden op het vlak van ammoniakuitstoot verminderende maatregelen voor veehouders. In het project zullen de projectpartners voor vier beloftevolle maatregelen een meetplan opstellen en een meetcampagne uitvoeren.
In een eerste fase van het project gebeurt de selectie van minimaal vier (combinaties van) ammoniakuitstoot verminderde maatregelen. Het gaat om managementmaatregelen die breed toepasbaar zijn in de rundvee-, varkens- en/of pluimveesector, zowel in de gangbare- als biologische productie.
De praktijkonderzoekscentra Inagro, PVL, Proefbedrijf Pluimveehouderij en de Hooibeekhoeve zullen vervolgens in samenwerking met ILVO de meetplannen opstellen en de meetcampagnes uitvoeren. Op het eind van het project zullen minstens vier nieuwe wetenschappelijk onderbouwde maatregelen ingediend worden bij het WeComV (Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij) om de maatregelen op te nemen op de PAS-lijst.
BRON-project - Bemesting en teeltROtaties ter vermindering van de stikstofveldemissies
Bij het project BRON zullen de projectpartners eerst een inschatting maken van de stikstofverliezen op het veld bij de meest voorkomende teelten, met een sterke focus op ammoniakveldemissies. Daarop volgt verder onderzoek naar beloftevolle managementpraktijken (vb. aangepaste teeltrotaties) en andere mitigerende maatregelen (vb. bij bemesting) om de stikstofveldemissies te verminderen.
BRON zal deze beloftevolle maatregelen ook economisch doorlichten om zo de impact op de rendabiliteit in kaart te brengen. De uitvoerders van het project zijn ILVO en de Hooibeekhoeve.
Reductie van stikstofemissies bij de plantaardige teelt
Het derde project beoogt de vermindering van stikstofemissies bij de plantaardige productie. Binnen de plantaardige sector is er al geruime tijd veel aandacht voor de vermindering van stikstofverliezen naar bodem en water. Toch blijft de verdere vermindering van stikstofverliezen een complexe uitdaging, omdat er meerdere factoren een rol spelen. De telers hebben nood aan meer onderbouwde kennis die kan leiden tot haalbare, praktijkklare oplossingen. Met dit project willen de verschillende Praktijkcentra Plant samenwerken aan oplossingen die niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch haalbaar zijn om stikstofverliezen te reduceren bij een ruim gamma aan plantaardige teelten. Het project zal inzetten op praktijkonderzoek waarmee data gegenereerd worden ter onderbouwing van op het veld toepasbare maatregelen, die - nu en in de toekomst - deel kunnen uitmaken van het beleid. Het onderzoek zal ook de economische impact van de stikstofmaatregelen bij de verschillende teelten in kaart brengen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.