Living Lab Kleine Nete experimenteert met natte teelten
De opstart van het Living Lab Kleine Nete werd op maandag 31 maart ingeluid met enkele keynotesprekers en een panelgesprek waarin diverse actoren uit de regio elkaar ontmoetten om toekomstgerichte oplossingen voor landbouw en natuur te bespreken. Het Living Lab wil een praktijkgerichte omgeving zijn waar geëxperimenteerd kan worden met natte teelten en mogelijke verdienmodellen.
Jeroen De Waegemaeker (ILVO) bracht een verhelderende lezing over de kansen en valkuilen van zogenaamde living labs. Hij benadrukte dat zulke transitieprocessen niet vanzelfsprekend zijn. Ze vragen om een doordachte aanpak waarbij niet alleen ecologische doelen, maar ook de leefbaarheid en toekomstperspectieven van landbouwers centraal moeten staan.
Charter niet ondertekend
Tijdens het panelgesprek werd ook een charter voorgesteld, bedoeld als engagement van de betrokken partijen. Boerenbond ondertekende dit charter niet. Dit besluit is niet enkel gebaseerd op onze inhoudelijke bezorgdheden, zoals we die eerder al hebben geuit rond het vernattingsproject aan de Kleine Nete, maar kwam ook tot stand na overleg binnen de bedrijfsgilde van Geel.
De onrust onder lokale landbouwers groeit, zeker aangezien het vernattingsproject vijftien landbouwbedrijven rechtstreeks bedreigt. Waar vroeger bloeiende landbouwactiviteit was, dreigt nu onteigening. Een van de boeren verwoordde het zo: “Er heerst onzekerheid en het vertrouwen in de overheid brokkelt af.”
We pleiten daarom voor dialoog en samenwerking waarbij ook de leefbaarheid van landbouwbedrijven centraal blijft staan en niet volgens een top-downbenadering.
We geloven in duurzame oplossingen, maar alleen als die in evenwicht zijn met het voortbestaan van onze boeren.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.