Limburg heeft grootste aandeel publiek grondbezit
Recent vond er in Tienen een infoavond plaats voor gemeentelijke beleidsmakers en bestuurders van kerkfabrieken over de herontdekking van publieke landbouwgronden. Een van de sprekers was Hans Vandermaelen, onderzoeker bij het ILVO.
Evolutie
Uit het onderzoek van Hans Vandermaelen blijkt dat de grootste groep eigenaars van publieke gronden overheden zijn, lokale en regionale overheden en OCMW’s. Limburg kent met 26,1% het grootste aandeel publiek grondbezit. Het merendeel van deze gronden is gelegen in natuurbestemmingen. Op gemeentelijk vlak zijn er enkele gemeenten in Zuid-Limburg – onder andere Sint-Truiden en Tongeren – die beschikken over een grote oppervlakte publieke gronden gelegen in landbouwbestemming.
De overheden in Vlaanderen zijn heel actief op de grondmarkt voor tal van beleidsdoelstellingen zoals natuur, water, industrie, mobiliteit, maar zelden voor landbouwdoelstellingen. De laatste jaren is er een toename van het areaal met landbouwbestemming (zie figuur). Deze dienen vooral voor de realisatie van natuur- en watergerelateerde projecten in landbouwgebied.
Afhankelijkheid
Bij OCMW’s en kerkfabrieken is er de laatste jaren een spectaculaire uitverkoop van historisch landbouwpatrimonium. In de praktijk betekent dit een verlies aan landbouwgrond. Daarbij komt dat een groot aantal beroepslandbouwers afhankelijk is van dergelijke gronden. Zo bestaat bij één of vijf beroepslandbouwers meer dan 10% van hun bewerkt areaal uit publieke grond.
Andere doelstellingen
Na de toelichting van Hans Vandermaelen werd het ‘Dubbel Doel’-project toegelicht. Binnen dit project worden overheidsgronden ingeschakeld om zowel voor de doelsoort bruine kiekendief als voor de lokale landbouwers een meerwaarde op te leveren. De infoavond eindigde met een presentatie over de uitdagingen en oplossingen rond een toekomstbestendig waterbeheer in Haspengouw waarbij men met strategische oplossingen wil inspelen op de wijzigende klimaatsverandering.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.