“Lekkere frieten beginnen bij gezond pootgoed”
Het Vlaamse platteland is niet alleen het decor voor de wielerklassiekers, maar ook de plek waar land- en tuinbouwers de basis leggen voor culinaire klassiekers van bij ons. Isabelle Van Laere uit Moerbeke prijkte tijdens een van de voorjaarskoersen op een gigantische tifo om die link duidelijk te maken. “Mensen denken gelukkig steeds vaker na over waar hun eten vandaan komt. Wat in de winkel ligt, begint bij ons.”
Tijdens Dwars door Vlaanderen prijkte Isabelle op een gigantisch spandoek van 20 meter op 20, net zoals een aantal andere collega’s tijdens de voorjaarsklassiekers. Naast de foto van Isabelle (51) een typisch Vlaams gerecht: stoofvlees-friet. ‘Geniet van de klassiekers, met dank aan alle boeren’, is de gezamenlijke boodschap van Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen. Isabelle is voorzitter van Ferm voor agravrouwen regio Reinaert, de regio die een gebied van Wetteren tot Moerbeke omvat. Zelf is ze het meest noordelijke lid van die regio. Enkel de openbare weg scheidt het bedrijf van Isabelle en haar man Renaat van de Nederlandse grens. Isabelle werkt niet alleen op het bedrijf, maar ook deeltijds bij een boekhoudkantoor. Zoon Thijs Fruytier (25) versterkte vier jaar geleden het bedrijf.
Klemtoon op pootgoed
Het bedrijf van Isabelle en Renaat is een gemengd akkerbouw-vleesveebedrijf. De vleesveetak bestaat uit een 70-tal stuks Belgisch witblauw, die jaarlijks zorgen voor zo’n 20 tot 25 kalvingen. De klemtoon ligt op de akkerbouwtak van in totaal 175 ha. De belangrijkste teelt is de teelt van pootgoedaardappelen (65 ha), gevolgd door consumptieaardappelen, uien en suikerbieten. Opmerkelijk is dat alle consumptieaardappelen thuis worden vermarkt of naar andere verkopers in de korte keten gaan. “Corona heeft de thuisverkoop een extra impuls gegeven, en dat effect is wat blijven hangen. Mensen zijn meer beginnen nadenken over waar hun eten vandaan komt, en dat is een goede zaak.”
Een gave
De stoofvlees-frietcombinatie die heel Vlaanderen op de tifo kon zien, past dus als gegoten op het bedrijf. Ongeveer de helft van het pootgoed telen Isabelle en Renaat op Nederlands grondgebied, vanwege de goede poldergrond aldaar. De pootgoedteelt is als basis voor de consumptieaardappelenteelt een sterk gereglementeerde teelt, waarbij het ziektevrijhouden van de teelt nog harder geldt dan elders. “De kunst is om de viruszieke planten zo snel mogelijk te verwijderen. We rijden minstens drie keer door elk perceel om deze planten eruit te trekken en af te voeren. Dat snel herkennen van besmette planten kan je leren, maar is voor een stuk ook een gave”, vertelt Renaat.
Moeilijk jaar
Het ziektevrij houden van aardappelen, vooral van phytophthora, was twee eeuwen terug al een strijd, en die strijd is alleen maar intenser geworden. “Vroeger zagen we de plaag maar opduiken als het 15-20 °C was; nu is dat al bij tien graden. In droge jaren valt het goed onder controle te houden, maar vorig jaar was een vochtig en erg moeilijk jaar. Ik vreesde voor een moeilijke bewaring van de aardappelen, maar tot onze opluchting hebben we van knolphytopthora niet veel last gehad. De middelen hebben hun werk wel gedaan”, aldus Renaat.
Aardappelen koelen
Om de aardappelen en uien optimaal te kunnen bewaren investeerden Renaat en Isabelle in een bewaarloods. Alle aardappelen worden er in kisten bewaard, waardoor verschillende aardappelpartijen makkelijker naast elkaar bewaard en verhandeld kunnen worden. Ook drukplekken worden zo uitgesloten. Het wegvallen van kiemremmer CIPC (chloorprofam) maakte de bewaring van de consumptieaardappelen een stuk moeilijker. Bij het pootgoed was een kiemremmer sowieso nooit een optie. Daarom werd bij de bouw van de aardappelbewaarloods volop ingezet op koeling, met een indeling van de loods in 6 grote koelcellen, waarin de aardappelen zes kisten hoog gestapeld staan. Ook de uien worden gekoeld bewaard. Bij de consumptieaardappelen wordt er nu gebruikgemaakt van muntolie. De consumptieaardappelen worden gekoeld op acht graden; de uien op vier.
Beregenen
De aardappelwereld is volop in beweging. Een grillig klimaat en strengere bemestingsnormen zorgen ervoor dat verwerkers niet langer al hun eieren in één mand of bij één ras willen leggen. In de bewaarloods liggen onder andere Allegria, Kingsman, Spunta, Draga, Agria en Skywalker. En dan nog is het ieder jaar behelpen. Vorig jaar was te nat, dit jaar is het (voorlopig) vooral droog. Renaat en Isabelle beregenden dit jaar zelfs al enkele percelen uien en bieten. “Op zich is een droog jaar niet verkeerd. Bieten en uien halen hun vocht wel dieper als dat nodig is. Maar om ze boven te krijgen is voldoende vocht in de toplaag essentieel.”
Precisielandbouw
In de toekomst willen Renaat en Isabelle nog meer inzetten op precisielandbouw. De veldspuit en kunstmeststrooier kunnen werken met taakkaarten en daar zien ze nog veel potentieel in. “We hebben heel wat zogenaamde bonte gronden, waarbij de grondsoort erg varieert binnen percelen. Daar valt er heel wat te winnen in het variabel toepassen van meststoffen en gewasbescherming. Ook het plaatsspecifiek bestrijden van onkruid of aardappelopslag biedt mogelijkheden, waarbij taakkaarten eventueel gevoed worden door dronebeelden.” Als het van Renaat en Isabelle afhangt zullen ook in de toekomst de culinaire klassiekers dus nog stevig in het Vlaamse platteland geworteld blijven.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.