Leerlingen maken kennis met gevarieerd aanbod tijdens Boerendagen
Boerendagen zijn een uitstekende gelegenheid voor leerlingen om meer te leren over het leven op de boerderij. In Vlaams-Brabant worden deze dagen vaak georganiseerd door landbouwers die hun kennis en passie voor het vak willen delen met jonge generaties. Het doel is om kinderen van het vijfde leerjaar op een interactieve en educatieve manier kennis te laten maken met verschillende aspecten van de land- en tuinbouw. Tijdens deze dagen krijgen de leerlingen niet alleen een kijkje in het dagelijks leven van een boer, maar ook uitleg over de belangrijke rol die landbouw speelt in onze economie, het milieu en onze voeding.
De thema’s die tijdens Boerendagen aan bod komen, zijn breed en gevarieerd. Ze hebben betrekking op de verschillende facetten van de land- en tuinbouw in Vlaams-Brabant, van de teelt van gewassen tot de verzorging van dieren.
Meer dan een uitstapje
De Boerendagen zijn meer dan alleen een educatief uitstapje. Ze dragen bij aan het bredere doel om kinderen bewuster te maken van het belang van de landbouw en het milieu. Door in contact te komen met landbouwers en meer te leren over de oorsprong van hun voedsel, krijgen de leerlingen inzicht in de herkomst van hun dagelijkse producten. Het bevordert ook een gevoel van respect voor de natuur en de dieren, en moedigt hen aan om na te denken over hun eigen consumptiegedrag.
Uitdagingen en innovaties
Boerendagen zijn een waardevolle ervaring voor leerlingen van het vijfde leerjaar in Vlaams-Brabant. Ze krijgen niet alleen een beter begrip van de land- en tuinbouw, maar ook van de belangrijke rol die deze sector speelt in onze samenleving. Door hun directe interactie met boeren leren ze de uitdagingen en innovaties in de landbouw kennen en ontwikkelen ze een diepere waardering voor het werk dat elke dag op de boerderij wordt gedaan. Zo dragen deze dagen bij aan het creëren van een generatie die meer betrokken is bij de landbouw en haar duurzame toekomst.
Auteur: Lies Goris, educatief medewerker Landbouweducatie

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.