Landinrichtingsplan Maarkebeek
Het doel van het programma Water-Land-Schap is om problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen, in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied. In de omgeving van de Maarkebeek kan er bij hevige regenval wateroverlast optreden.
Bij het tijdelijk bufferen van water in gecontroleerde overstromingsgebieden is de systematische aanpak van erosie belangrijk. Er zijn al heel wat inspanningen geleverd, maar de sedimentuitspoeling naar waterlopen blijft aanzienlijk. De provincie Oost-Vlaanderen maakt daarom een landinrichtingsplan (LIP) op, dat momenteel in de voorbereidingsfase zit. De doelstellingen van dit plan zijn drieledig: inrichtingsmaatregelen in en rond de perimeter van de gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) Borgt-, Romans- en Kasteelmolen, oeverzones van de Krombeek en verminderen van sedimentlast naar de waterlopen vanuit de hoger gelegen percelen.
Aanbod advies niet-kerende bodembewerking
Het is wenselijk om de erosieproblematiek waar mogelijk zo brongericht mogelijk aan te pakken door in te zetten op niet-kerende bodembewerking. Dit kan de sedimentafspoeling tot 80% reduceren en er is geen grondinname nodig zoals bij permanente grasbufferstroken of dammetjes. De overschakeling naar niet-kerende bodembewerking brengt een aantal praktische uitdagingen met zich mee. Daarom is er de mogelijkheid om vrijblijvend in te tekenen op een kosteloos advies om niet-kerende bodembewerking te integreren op maat van je bedrijf. In eerste instantie worden de knelpunten van niet-kerende bodembewerking in kaart gebracht, nadien wordt er een vrijblijvend omschakelingsplan opgemaakt. Interesse of meer info via joost-pim.balis@boerennatuur.be of via 0476 86 25 70.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.