Landbouwsector maakt 1,4 miljoen m² daken asbestveilig
In ons straatbeeld en op veel landbouwbedrijven is nog steeds veel asbest aanwezig. Sinds de start van de maatregel in 2021, werden veel inspanningen geleverd om bedrijfsgebouwen asbestveilig te maken. Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v) vroeg bij Vlaams minister voor Landbouw Jo Brouns de cijfers op voor de landbouwsector. In de afgelopen drie jaar kwamen 4208 meldingen binnen, goed voor een totaal van 1.361.135 m² landbouwdaken die asbestveilig werden gemaakt.
De Vlaamse regering wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken en stelde daarvoor een actieplan asbestafbouw op. In 2021 was de landbouwsector nog goed voor 21% van het totaal aantal asbestdaken in Vlaanderen. Om hier verandering in te brengen, werd een sectorprotocol ondertekend en ondertussen lanceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) al drie oproepen voor de inzameling van asbest bij landbouwers. Landbouwers konden telkens intekenen op deze oproep en krijgen bij een goedkeuring één jaar de tijd om de asbestplaten op het dak te (laten) demonteren. OVAM stuurt hiervoor een inzamelaar om het asbestafval gratis op te halen.
Boerenbond vraagt aan minister Brouns en OVAM om het sectorprotocol te verlengen.
Positieve resultaten
West-Vlaanderen is de beste leerling van de klas met meer dan 500.000 m² daken (of 40% van de totale oppervlakte) werden daar al aangepakt. De provincie blijft ook koploper in het aantal aangemelde dossiers: dat zijn er in totaal al bijna 2000. Daarna volgt Oost-Vlaanderen met 1060 aanmeldingen, goed voor exact 333.240 m² daken. Het laagste aantal dossiers komt uit Limburg (270) waar 92.069 m² daken asbestveilig werden gemaakt.
Wachtlijst voor nieuwe oproep
Het voorziene budget voor de derde oproep was ontoereikend. Ondertussen lieten 241 landbouwbedrijven via het contactformulier aan OVAM weten dat zij op de hoogte willen gebracht worden zodra een nieuwe aanmeldingsoproep gelanceerd wordt. Of er in 2025 een nieuwe oproep zal komen, staat nog niet vast. Boerenbond vraagt minister Brouns en OVAM om het sectorprotocol te verlengen en op de ingeslagen weg verder te gaan. De cijfers bewijzen dat er veel bereidheid in de sector is. Het is de taak van de overheid om de sector verder maximaal te ondersteunen in het asbestveilig maken van agrarische bedrijfsgebouwen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.