Koolstofopslag onder grasland als mede-oplossing richting klimaat
De klimaatverandering is er en de boer voelt het als eerste. De gevolgen van de opwarming, de langere periodes van droogte of regen, zie je dadelijk op het veld en ook op de graslanden. Als landbouwer willen we dan ook ons steentje bijdragen waar mogelijk. Dit kan ook via graslandbeheer met oog voor koolstofopslag en bodemgezondheid.
Wat vind jij haalbaar?
In het project 'De Klimaathoeders van de Kempen' onderzoekt men hoe er extra koolstof onder grasland kan kan worden opgeslagen, met voordelen voor landbouwer, natuur en klimaat. Bekijk even mee vanuit de praktijk als landbouwer wat er mogelijk is.
Geef in een paar minuutjes aan waar de kansen voor jullie liggen en wat de knelpunten zijn? Wat is haalbaar in de praktijk? https://forms.office.com/e/LX6vbTk9uu
Getriggerd?
Tijdens de studienamiddag 'Klimaathoeders – koolstofslim graslandbeheer', gaat men hier nog verder op in. Graslanden hebben een enorm potentieel om extra koolstof op te slaan, met voordelen voor landbouwer, natuur en klimaat. Is het mogelijk om via aangepaste beheerkeuzes dit potentieel te realiseren? En hoe zit dat in een typisch Kempense context?
Op deze vragen probeert het Leader-project 'De Klimaathoeders van de Kempen' een antwoord te vinden. Tijdens de studienamiddag gaan ze dieper in op enkele mogelijkheden om binnen een landbouwbedrijf met de koolstofcyclus aan de slag te gaan.
Praktisch
Deze studienamiddag vindt plaats op 19 november 2024 van 12.30 uur tot 16 uur bij Loei Dolle Pret, Heikant 86 A in 2270 Herenthout. Je kan gratis deelnemen (na online registratie via deze link).
Meer informatie vind je op de website

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.