Infomoment Weerbaar Waterlandschap Stroomgebied Wissenbos
De afgelopen jaren werden we frequent geconfronteerd met langdurige droge periodes. Dit heeft een grote impact op landschap en landbouw zoals opbrengstverlies, daling rendabiliteit, achteruitgang biodiversiteit,... Daarnaast zorgt een teveel aan water tijdens bepaalde periodes voor problemen met wateroverlast in de kern van Hakendover en voor erosie op landbouwpercelen. Cijfers tonen aan dat deze problematieken de komende jaren zullen toenemen.
Met het project ‘‘Weerbaar Water-Land-Schap stroomgebied Wissenbos’’ investeren de Provincie Vlaams-Brabant, de stad Tienen, de gemeente Linter en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, met steun van de Vlaamse Landmaatschappij, vanaf 2025 in maatregelen voor meer waterzekerheid en minder wateroverlast. Dit jaar willen we samen met landbouwers, bewoners, lokale besturen, experten en waterbeheerders onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden. Vanaf 2025 zijn er middelen om de eerste acties op het terrein te nemen.
In verschillende stappen werken we een actieplan uit:
1. Verkenning problematiek en uitdagingen ( november ’23 – maart ’24)
2. Verkennen ambities en type maatregelen (maart ’24 – september ’24)
3. Concretiseren maatregelen (september ’24 – december ’24)
Graag nodigen we je uit voor een derde informatie- en dialoogmoment over wateroverlast & droogte binnen het stroomgebied van het Geleid, de Sitterbeek en de Ramshovensebeek op woensdag 4 december in zaal OC XIII (Hakendover, Keienpoelweg 6). Tegen april 2025 moet de coalitie immers een plan opmaken met acties om het gebied bestand te maken tegen droogte en wateroverlast.
Waar we tijdens de vorige twee momenten samen de uitdagingen en mogelijke oplossingen verkenden zetten we nu de stap naar acties op het terrein. Hier hebben we jou ook bij nodig! Je kan tijdens deze avond deelnemen aan de doorlopende informatiemarkt of/en werksessies. Om alles goed te kunnen organiseren vragen we je om in te schrijven.
• Wil je een overzicht van de acties die zijn bepaald op basis van onderzoek en overleg? Kom dan naar de informatiemarkt tussen 13.30 en 18.00. Leden van de coalitie informeren u over de acties die door de verschillende partners in de coalitie nodig worden geacht en kijken uit naar uw reactie hierop.
• Wil je mee concreet aan de slag gaan en actie ondernemen tegen wateroverlast & droogte ? Neem dan deel aan een van de drie werksessies die we organiseren!
Werksessie 1: Experimenteren met alternatieve landbouwteelten en -praktijken (13.30 – 14.30)
We zoeken landbouwers die de komende zes jaar willen experimenteren met de invoering van droogte resistente of water robuuste teelten en klimaat robuuste teeltmethoden in hun bedrijfsvoering. Heb jij zelf ideeën die je wil uittesten? Schrijf je dan in voor deze werksessie! Tijdens deze werksessie informeren wij u over ons voorstel. Daarna gaan we in gesprek over uw ideeën en hoe wij u het best ondersteunen.
Werksessie 2: Samen werken aan een gezonde bodem (15.00 – 16.00)
Een gezonde bodem is van belang voor een gewaarborgde landbouwproductie en een maximale waterinfiltratie. We willen de komende zes jaar kennis en inzichten aan landbouwers aanbieden om te werken aan een gezonde bodem. Ook willen we de kennisuitwisseling tussen landbouwers organiseren. Wil jij werken aan een gezonde bodem? En heb je vragen over hoe je dit kan doen? Schrijf je dan in voor werksessie 2. Na een toelichting van de Bodemkundige Dienst over mogelijke maatregelen gaan we in gesprek over het aanbod dat we willen uitwerken.
Werksessie 3: Naar een veen- en landbouwvriendelijk peilbeheer in de vallei (16.30 – 17.30)
Op de vorige momenten leerden we dat heel wat landbouwers de afgelopen winter kampten met wateroverlast in de vallei van de Grote Gete. De ambitie is daar om het begraven veen te behouden. Daarom willen we samen met landbouwers een werkwijze opstellen om het peilbeheer in het gebied beter te organiseren. Bent u actief in de vallei? En wil je betrokken worden bij deze actie? Schrijf je dan in voor werksessie 3. Tijdens deze werksessie informeren we u over ons voorstel. Daarna gaan we in gesprek over de vragen en oplossingsrichtingen die leven.
Bewerk je percelen binnen het afgebakende gebied (zie kaartje)? En wil je komen naar de informatiemarkt of naar een of meerdere werksessies? Schrijf je dan in via de link https://participeer.createlli.com/nl/weerbaarwaterwissenbos
Kan je niet aanwezig zijn op dit moment maar wil je wel op de hoogte gehouden worden? Geef dit dan zeker ook door via de link.
Voor vragen kan je terecht op het nr 0478/90.03.58 (An Steegen)
Ken je een andere landbouwer uit het stroomgebied die ook interesse kan hebben, laat niet na deze uitnodiging door te sturen.
Hopelijk tot op 4 december in Hakendover!

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.