Gronden in WORG? Vraag tijdig je vergoeding aan.
WORG is de afkorting voor watergevoelige openruimtegebieden. Op 4 september verscheen in het Belgisch Staatsblad de definitieve aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden. Dit besluit trad op 18 september in werking.
De aanduiding als WORG heeft tot gevolg dat in totaal ongeveer 712 ha niet meer in aanmerking komt voor bebouwing. De Vlaamse regering wil daarmee bebouwing in overstromingsgevoelige gebieden tegengaan. Bij recente overstromingen zagen we immers veel schade aan woningen en gebouwen gelegen in overstromingsgevoelige gebieden.
Wat betekent aanduiding WORG?
Het gaat over percelen met een harde bestemming op het gewestplan, namelijk rood (woonzone) of paars (industriezone) die nu door deze aanduiding onbebouwbaar worden.
Nieuwe omgevingsvergunningen voor woningen of bedrijven zijn daar dus niet meer mogelijk. Door de herbestemming vervallen eveneens automatisch de onbebouwde delen van niet-vervallen verkavelingsvergunningen.
Functies die in de toekomst wel nog mogelijk zijn binnen een WORG zijn natuurbehoud, bosbouw en landbouw. Handelingen die nodig of nuttig zijn voor deze functies blijven ook toegelaten.
Waar liggen deze WORG?
Je kan de gedetailleerde afbakening van deze gebieden raadplegen op www.geopunt.be.
Voor Limburg vinden we afbakeningen op het grondgebied van Alken, Halen, Hasselt, Heusden-Zolder, Maaseik, Maasmechelen en Sint-Truiden. Eigenaars van deze gronden zouden verwittigd worden door de overheid. Voor de landbouwers die deze gronden gebruiken verandert er in feite niets.
Vergoeding aanvragen?
Eigenaars van deze gronden kunnen voor de planschade een vergoeding aanvragen binnen de twee jaar na aanduiding. Deze termijn loopt tot 18 september 2026, maar wacht er niet mee tot dan. De aanvraag kan ingediend worden via het loket van landinrichting van zodra je een brief hebt ontvangen. Daar vind je ook alle info over de aanvraag, de afbakening en de vergoeding. Pachters en gebruikers kunnen geen vergoeding aanvragen aangezien zij hiervan geen hinder ondervinden.
Hulp nodig?
Maak een afspraak via 011 30 37 10 of mail naar sandra.werix@boerenbond.be. Meer informatie vind je op www.geopunt.be of via https://www.vlm.be/nl/themas/veerkrachtigeopenruimte/instrumentendecree…

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.