Gemeentelijke adviesraden, iets voor jou?
Na de verkiezingen van 13 oktober vond in veel Vlaamse gemeenten een stoelendans plaats binnen het gemeentebestuur. Dit betekent dat er niet alleen nieuwe gezichten in de gemeenteraad zitten, maar ook dat de gemeentelijke besturen van start gaan voor een nieuwe bestuursperiode van zes jaar. Ook zullen er nieuwe adviesraden worden samengesteld.
Zo is iedere gemeente verplicht om een gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening – kortweg gecoro – te installeren. Volgens het decreet moet deze commissie minstens voor een vierde uit deskundigen in ruimtelijke ordening bestaan, inclusief de voorzitter. De overige leden vertegenwoordigen belangrijke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente, met ten minste één afgevaardigde uit de landbouwsector. Aangezien de gecoro een cruciale rol speelt in ruimtelijke besluitvorming, is betrokkenheid vanuit de landbouwsector van groot belang.
Naast de verplichte gecoro kunnen gemeenten ook extra adviesraden oprichten, zoals landbouw-, milieu- en mobiliteitsraden. Deze adviesraden kunnen zeer waardevolle aanvullingen bieden door advies te geven over specifieke en belangrijke dossiers zoals bebossingsprojecten en ruimtelijke ordeningsdossiers die de landbouw en het buitengebied betreffen.
Wordt er in jouw gemeente nog een landbouwraad geïnstalleerd? Aarzel dan niet en stel je kandidaat. Heb je nog vragen over de adviesraden in je gemeente? Neem dan contact op met je regioconsulent voor meer info.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.