Flankerend beleid: je bedrijf aanpassen of veeteelt afstoten?
Het stikstofdecreet legt de sector in de nabije toekomst heel wat voorwaarden en beperkingen op. Veeteeltbedrijven zullen hun uitstoot vaak moeten verminderen om hun vergunning te kunnen blijven behouden. Daarnaast zullen er in bepaalde zogenaamde maatwerkgebieden mogelijk bijkomende maatregelen worden opgelegd.
Voor bedrijven die dit allemaal niet zien zitten, biedt de overheid in haar zogenaamde flankerend beleid de mogelijkheid aan om een vergoeding aan te vragen voor reconversie naar akkerbouw of stopzetting van de veeteelttak. Op 6 februari organiseren wij in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een infoavond in Malle.
Maatwerkgebieden in Antwerpen
In het stikstofdecreet zijn er voor Antwerpen twee maatwerkgebieden afgebakend. De afgebakende gebieden zijn het Turnhouts Vennengebied en de Kalmthoutse Heide. Tot 2 km rond deze zones kan je dan gebruikmaken van het flankerend beleid.
Oranje bedrijven
Bedrijven met een impactscore van 5% of meer – de zogenaamde oranje bedrijven – komen ook in aanmerking voor de stopzettingsregeling of de vergoeding voor reconversie naar akkerbouw. Als je je impactscore niet meer kent, kan je die via een onlinetool berekenen of aanvragen bij de VLM (de oranje brieven van enkele jaren geleden gelden niet meer).
Wat staat er op het programma?
We starten met een overzicht van wat er de komende tijd nog allemaal staat te gebeuren bij het houden van vee in het kader van het stikstofdecreet. Daarna brengt een medewerker van de VLM het inhoudelijke aspect van de vergoedingen die je kan aanvragen bij reconversie of stopzetting en vertelt men onder andere meer over hoe het zit met de deadline van de indieningsperiode, die Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns recent nog heeft verlengd tot en met 28 februari.
Wij hopen dat je na de vergadering een goed zicht hebt op de verschillende opties zodat je de juiste keuze kan maken voor de nabije toekomst. Mocht blijken dat het flankerend beleid geen oplossing is voor jouw bedrijf, dan is dat ook goed om te weten.
Praktisch
Deze infoavond vindt plaats op donderdag 6 februari om 20 uur in het Provinciaal Vormingscentrum Malle, Smekenstraat 61 in Malle. Deelname is gratis en enkel voor Boerenbondleden. Inschrijven is noodzakelijk – uiterlijk tot 5 februari – via www.boerenbond.be/opleidingen, antwerpen@boerenbond.be of 014 59 51 50.
meer info op https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be/#impactscore en www.vlm.be

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.