Financieel inzicht, een troef in goede en slechte tijden!
Eind januari gaf onze expert Patrick een webinar financieel inzicht voor 150 Agravrouwen van Ferm. Deze opleiding kaderde in hun nationaal vormingsprogramma voor de actieve boerin. Met deze opleiding willen we ondernemers bewustmaken van het belang om met cijfers bezig te zijn. Het verschil tussen de Vlaamse landbouwbedrijven is zodanig groot dat sectorcijfers een vertekend beeld kunnen geven van de eigen financiële draagkracht. Patrick zet hier nog even de belangrijke aandachtspunten en enkele nuttige tools op een rijtje.
10 aandachtspunten voor voldoende financieel inzicht
- Focus je op jouw eigen bedrijfsgegevens.
- Analyseer de ratio’s solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit en zoek naar verklaringen voor bepaalde evoluties.
- Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je eigen kredietlast.
- Goed technische resultaten zijn belangrijk, maar je rendabiliteit kan je nog verbeteren door gezond wantrouwig te zijn t.o.v. je leveranciers en klanten.
- Zoek naar de optimale verhouding tussen opbrengsten en variabele kosten.
- Praat tijdig over je resultaten met je boekhouder en bankier.
- Houd rekening met bepaalde alarmsignalen zoals schulden aan leveranciers die blijven stijgen. Durf hierover praten.
- Kritische kasmomenten kan je vooraf bepalen via een goede kasplanning.
- Ook uw werkkapitaal kan een grote impact hebben op toekomstige liquiditeit.
- De webgebaseerde Focus boekhouding geeft je op al die punten een duidelijk beeld.
Interessante tools
- Focus boekhouding
Focus is de nieuwe versie van Tiber, waarmee Boerenbond de bedrijfseconomische boekhouding van circa duizend land- en tuinbouwers opvolgt. Focus stelt zelf een bedrijfsdashboard samen op van je bedrijf. Je kunt ook zelf kiezen tot op welk detailniveau je bepaalde veesectoren of teelten wil opvolgen. Waar het vroeger wachten was tot de bedrijfsuitslag van Tiber in de bus viel, en nog wat langer op de externe bedrijfsvergelijking, kunnen de resultaten met Focus meteen na het ingeven van de gegevens berekend en vergeleken worden. Je kan zo de financiële stroom van je bedrijf live opvolgen zodat je snel maatregelen kunt nemen, indien nodig.
Meer info? https://www.boerenbond.be/boerenbond/ondernemerschap/focus - Cashflowvoorspeller
Als manager is het zaak om zicht te krijgen op de liquiditeit van je bedrijf: slaag je er in om met je inkomsten je uitgaven op korte termijn te betalen? Met een cashflowvoorspeller breng je duidelijk in beeld hoeveel geld er maandelijks binnen en buiten gaat. Bovendien kan je sneller en accurater inschatten wanneer je met liquiditeitstekorten te kampen gaat hebben en hoe groot deze gaan zijn. Ook geplande investeringen hebben een belangrijke invloed op je kaspositie. Schat de effecten op inkomsten en uitgaven goed in zodat je beredeneerder beslissingen kan nemen. Een cashflowvoorspeller geeft aan of je moet bijsturen en op welke manier je dat best kan doen. Starten doe je met onderstaande links:
Interesse in meer?
Neem contact op met onze consulent, hij helpt je graag verder!

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.